Šéf Evropské komise svým prohlášením o uprchlících pořádně nadzvedl Sobotku a Haška

15.11.2015 16:37

Země Evropské unie by neměly začít odmítat uprchlíky v reakci na útoky v Paříži. Na okraj summitu zemí G20 v Turecku to dnes řekl šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Podle něj není potřeba, aby osmadvacítka nějak měnila svůj přístup k řešení migrační krize. Juncker také zdůraznil, že pachatelé atentátů nebyli uchazeči o azyl, ale zločinci. Na jeho slova už reagoval jak český premiér Bohuslav Sobotka, tak třeba hejtman Michal Hašek (oba ČSSD).

Šéf Evropské komise svým prohlášením o uprchlících pořádně nadzvedl Sobotku a Haška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem

"Neměli bychom směšovat dvě různé kategorie lidí přicházejících do Evropy," řekl Juncker na tiskové konferenci. "Ten, kdo je zodpovědný za útoky v Paříži... je zločinec a ne uprchlík nebo žadatel o azyl," doplnil předseda EK v souvislosti se zatím prvním identifikovaným útočníkem, kterým byl 29letý Francouz.

"Chtěl bych vyzvat ty v Evropě, kdo se snaží měnit přijatou migrační agendu, aby ji brali vážně a nepodléhali zjednodušeným reakcím, které se mi nelíbí," uvedl dále Juncker. Podle něj se nyní sice unie bude potýkat s určitými obtížemi, není to prý ale důvod měnit základní postoj k řešení migrační krize.

Polsko dalo v sobotu ústy svého designovaného ministra pro evropské záležitosti Konrada Szymańského najevo, že po pařížských útocích nevidí politickou možnost, jak splnit rozhodnutí Evropské unie o rozdělení uprchlíků podle kvót. "Polsko si musí zachovat úplnou kontrolu nad svými hranicemi, nad azylovou a migrační politikou," napsal příští ministr na serveru wPolityce.pl.

Sobotka je zklamán

Podle premiéra Bohuslava Sobotky ale Evropa nebyla dosud dostatečně schopna při řešení migrační krize zdůrazňovat bezpečnost. Premiér poukázal na to, že pokud nebude obnovena bezpečnost na vnější schengenské hranici, budou si ji muset jednotlivé členské státy zajistit na svých hranicích sami.

V této souvislosti poznamenal, že ho zklamala Junckerova slova, reakce předsedy Evropské komise Sobotkovi přijde nedostatečná. Český premiér míní, že je třeba zvýšit tlak na ochranu vnější schengenské hranice.

Bezradnost evropských elit, zlobí se Hašek

Stejně tak se proti prohlášení Junckera postavil i předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek. "Souhlasím s premiérem Sobotkou, jsem hluboce zklamán prohlášením šéfa Evropské komise Junckera, ukazuje bohužel bezradnost nynějších evropských elit, které pokračují slepou uličkou do zdi. Politici Evropské unie mají mandát od občanů členských států, tedy i České republiky, a jejich prvořadým úkolem je chránit Evropu a nás, její občany, svobodu, demokracii, kulturu i tradice, které pro nás vybojovali a vystavěli naši předci. My je máme kultivovat, rozvíjet a předat je našim dětem a vnukům. Alepoň já tak cítím mandát hejtmana Jihomoravského kraje, a tak jej hodlám také vykonávat. Teroristy neodstrašíme a nezlikvidujeme mimořádnými summity, ale jen nekompromisním a tvrdým bojem. Jestli si mám vybrat bezpečnou Evropu stojící druhé tisíciletí na křesťanských kořenech jako kolébku moderní demokracie, nebo chaos a válku kultur, volím to první," uvedl Michal Hašek v prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…