Šéf GIBS se v ČT střetl s advokátem Láskou. Zazněly "čistokrevné výhrůžky"

20.09.2012 21:15

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek zdůrazňuje, že GIBS není poslušným nástrojem v rukou politiků. V pozici hosta pořadu Hyde Park však odmítl odpovědět na řadu dotazů spojených například s dnes známým telefonátem lobbisty Romana Janouška po jeho autonehodě. Bílek prohlašuje, že odpověď mu znemožňuje zákon.

Šéf GIBS se v ČT střetl s advokátem Láskou. Zazněly "čistokrevné výhrůžky"
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek v pořadu ČT Hyde park

Generální inspekce bezpečnostních sborů, která má dohlížet na fungování policie, funguje v očích řady lidí pouze jako klacek na policisty financovaný z daní, který daná vláda, v tuto chvíli pravicová, může použít jako nátlakový nástroj k zametání řady kauz pod koberec. Ředitel GIBS Ivan Bílek však s podobnou stigmatizací inspekce zásadně nesouhlasí a velmi důrazně to dal najevo v křesle hosta čtvrtečního Hyde Parku České televize.

Musím respektovat zákon, proto neodpovím

Hned první otázka položená v pořadu se týkala postupu policistů při nehodě lobbisty Romana Janouška. Jeden z diváků se ptal, komu po nehodě volal přímo Janoušek?

"Z logiky věci mě to ani zajímat nemůže. Já vytvářím podmínky pro to, aby naše policejní orgány byly nezávislé, aby měly prostor pro svou práci. To, na co se ptáte, souvisí s problematikou trestního řádu. Vyšetřování trestných činů je ze zákona neveřejné a tedy i informace ve spisu jsou neveřejné," zdůraznil Bílek. Svou roli v Janouškově případu sehrál i postoj poškozené osoby, která prohlásila, že lobbista se zřejmě nedopustil svého činu úmyslně.

Bílek také opakovaně prohlásil, že policisté v kauze Janouška nespáchali žádný trestný čin a tím je to z hlediska inspekce uzavřeno. Obecně však je pro maximální transparentnost v policii a všech procesů. Osobně se velmi těžko smiřuje s tím, že policisté čas od času selhávají, a právě tomuto chce ze své pozice čelit.

Čistokrevné výhrůžky

Razantně však odmítá tvrzení přednesená kupříkladu známým advokátem Václavem Láskou, že GIBS nepracuje dobře. Bílek důsledně odmítl, že by v GIBSu pracovali nekvalitní lidé. Inspekce si prý může vybírat mezi desítkami kvalitních uchazečů, ze kterých se následně stávají třeba kvalitní operativci. A pokud někdo z GIBS odchází, tak odchází na nejrůznější policejní útvary do vedoucích pozic.

Láska vystoupil jako další host  pořadu a podivoval se nad tím, proč se Bílek nebránil proti jeho kritickým výrokům soudní cestou, pakliže je přesvědčen, že tyto výroky nejsou na místě. Před časem ostatně Bílek sám v ČT uvedl, že zváží právní kroky.

"A jestliže pan Bílek řekne, že zváží právní kroky, ale pak to neudělá, tak já to mohu vnímat jako čistokrevné výhrůžky," uvedl v pořadu Láska.

A co odposlechy?

V pořadu přišla řeč i na dnes již dobře známé odposlechy telefonických rozhovorů mezi někdejším primátorem Prahy za ODS Pavlem Bémem a právě lobbistou Romanem Janouškem, kde zaznívaly např. výroky o kolibřících. Jak se ředitel GIBS dívá na úniky odposlechů?

"Zveřejnění odposlechů osobně chápu jako zásah do soukromí, do osobních práv. Z toho, co vím, šlo o velmi familiérní rozhovor a průlomy do soukromí nepovažuju za správné. V souvislosti s odposlechy také prohlásil, že nemá k dispozici žádné legální ani nelegální odposlechy mezi někdejším policejním prezidentem Petrem Lessym a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Ministrův podnět se řeší a celá věc by mohla být uzavřena v řádu týdnů.

Kontakty s Ivanem Langerem

V době, kdy byl ministrem vnitra Ivan Langer (ODS), byl Bílek náměstkem tehdejšího policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Bílek se prý s Langerem setkával převážně při pracovních schůzkách, i když došlo na několik společenských akcí, a v době, kdy Langer odcházel z funkce, si začali tykat. Dnes je to tak, že se dále setkávají na společenských akcích, ale to podle jeho slov nic nevypovídá o blízkosti jejich vztahu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…