Šéf KSČM Filip tvrdě odsoudil Alternativu pro Německo

01.10.2017 17:44

Šéf komunistů Vojtěch Filip usedl na Frekvenci 1 proti moderátorovi Luboši Xaverovi Veselému a vyložil mu svůj pohled na nadcházející parlamentní volby, varoval před hrozícím absolutním rozvratem, ale dotkl se také nedávných voleb v Německu. Tvrdě kritizoval především protiunijní a protiuprchlickou Alternativu pro Německo (AfD).

Šéf KSČM Filip tvrdě odsoudil Alternativu pro Německo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý přivítal v nedělním Pressklubu předsedu KSČM Vojtěcha Filipa, který si hned na úvod posteskl nad výsledkem voleb v Německu.

„Žel pro nás, pro střední Evropu, ale i pro Německo přes třináct procent získala Alternativa pro Německo (AfD), jejíž politici relativizují činy Wehrmachtu a relativizují výsledky druhé světové války,“ zlobil se hned na úvod šéf komunistů. Merkelová podle jeho názoru sice vyhrála, ale podle Filipa nese spoluzodpovědnost za úspěch AfD, protože dostatečně neřešila otázky, které Němce trápily.

Všechno to prý může skončit také tím, že EU, jak ji známe dnes, se rozpadne a nějaká evropská integrace se bude budovat od nuly. Pokud se dostává sluchu německým politikům, kteří relativizují hrůzy druhé světové války, pak může být Německo nebezpečné např. svým sousedům.

Poté se Filip věnoval předvolební síle komunistů. Program KSČM je prý přínosný pro všechny občany, ale komunisté musejí tyto voliče přesvědčit o tom, že jejich program je tu opravdu pro lidi. Může se opírat také o 27 let své existence. KSČM se prý už délkou svého trvání liší od stran na jedno použití. „Příkladem stran na jedno použití byla Unie svobody nebo Věci veřejné a příkladem stran na dvě použití je TOP 09,“ vyjádřil svůj názor šéf komunistů.

Prozradil moderátorovi, že komunisté volají po sociálně spravedlivé společnosti, ale nesmíme si prý pod tím představovat sociální spravedlnost, o které jsme slyšeli v Německu. Z Německa totiž nedávno zazněl návrh, že by uprchlíci měli dostávat stejný základ dávek. „Tady sem přijde migrant, který tady nebude dělat vůbec nic, a my mu budeme vyplácet sociální dávky, jaké jsou v Německu? Vždyť to by byl absolutní rozvrat. To by ti lidé přestali věřit v určitou spravedlnost,“ varoval šéf komunistů.

Celý pořad naleznete zde.

Ve druhé polovině pořadu se Filip vyjadřoval ke konání referend. Komunisté prý dlouhodobě prosazují možnost hlasovat o různých otázkách v referendu. Filip se přitom nebojí toho, že by bylo možné institut referenda zneužít. Už první přímá volba prezidenta prý ukázala, že někteří politici chtěli ovlivnit společnost podle svých představ, ale voliči se nenechali ovlinit a rozhodli po svém. Podle Filipa ve prospěch zájmu své země.

Došlo i na téma exekucí v Česku. Filip podotkl, že exekuce je výkonem státní moci, takže by tu měl klíčovou roli hrát stát a nesoukromí exekutoři. V tomto směru prý bude muset vzniknout nějaká dohoda.

Nakonec se znovu vyjádřil k možné koalici s hnutím ANO Andreje Babiše. Byť zdůraznil, že se ke koalicím politici vyjadřují až po volbách, pár slov přece jen přidal.

„Hnutí ANO není Andrej Babiš. Tam jsou takoví lidé, jako je Martin Stropnický, který ani není schopen komunikovat s našimi poslanci. Když byl teď pan Stropnický v televizi s naším kolegou Alexandrem Černým, tak to vypadalo, jako kdyby Stropnický byl obhájcem Spojených států,“ rýpl si Filip do Stropnického.

Komunisté jsou prý ochotni podpořit ty strany, které pomohou prosazovat komunistický program.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…