Šéf NG Fajt se zlobí na Balvína. Prý ho ministr ignoruje

27.11.2013 18:50

Designovaný ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt nesouhlasí s kroky, které vůči NG podniká ministr kultury Jiří Balvín. Nesděluje mu například důležité informace a jako šéfa galerie ho podle Fajta ignoruje.

Šéf NG Fajt se zlobí na Balvína. Prý ho ministr ignoruje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj František Lukl s ministrem kultury Jiřím Balvínem

"Překvapilo mne, že ministr kultury v demisi mě neinformoval ani o zřízení svého grémia, ani o jeho smyslu," řekl Fajt. Uvedl, že již na první schůzce s ministrem se dohodlo zřízení Garanční rady NG, která by se měla připravovat a která by stála mezi ministerstvem jako zřizovatelem NG a odborníky. Namísto toho ministr sestavil nový poradní sbor pro otázky NG, na jehož jednání Fajta nezve.

Ministerstvo kultury dnešní vyjádření Fajta komentovat nechce, podle něj v něm není nic, co by již dříve nezaznělo. "(Jiří Fajt) není členem tohoto týmu, komunikace mezi ním a týmem či přímo panem ministrem však není nijak omezena či zakázána," řekla již dříve mluvčí Ministerstva kultury Anna Ješátková. Doplnila, že tým je nezávislým poradním orgánem ministra a měl by se zabývat situací NG bez ohledu na to, kdo zrovna je nebo bude v jejím čele.

Fajta nakonec dosadila ministryně

Balvín oznámil vytvoření nového poradního sboru v říjnu, poprvé se jeho členové sešli 21. listopadu. Podle ministerstva mezi hlavní úkoly grémia patří definovat "veřejný zájem a z něho plynoucí požadavky na dlouhodobé a stabilní řízení NG", formulovat "návrhy na činnost budoucí Rady Národní galerie" a nastavit závazná kritéria výběru generálního ředitele včetně stanovení okolností, "za nichž může být ředitel odvolán v průběhu svého funkčního období".

Fajt za poslední tři roky jedno výběrové řízení na ředitele NG vyhrál, ve druhém obsadil druhé místo za nedávno odvolaným Vladimírem Röselem. Jako jeho nástupce bývalá ministryně kultury Alena Hanáková jmenovala letos v červenci Fajta, ten se s novým ministrem Balvínem dohodl na nástupu k 1. lednu 2014. "Od svého jmenování se intenzivně připravuji na převzetí instituce, abych mohl realizovat přeměnu NG na moderní, otevřenou, pro veřejnost atraktivní a mezinárodně uznávanou instituci," uvedl Fajt.

Klientelistické vazby

S ministrem kultury se od srpna setkal Fajt třikrát. "Bez vzájemné komunikace s nastupujícím statutárním zástupcem přece není možné zajistit onu tolik proklamovanou stabilitu řízení NG," říká. "Za této situace se nemohu vyvarovat dojmu, že skutečným cílem poradního orgánu Jiřího Balvína není veřejná diskuse. Takováto diskuze k mé lítosti neprobíhá," míní Fajt. Podle něj je hlavním úkolem grémia "všemi prostředky zajistit petrifikaci současného rozložení mocenských struktur a klientelistických vazeb, které se v minulosti kolem NG vytvořily a které se mým příchodem mohou cítit ohroženy".

reklama

autor: ane, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …