Šéf ODS Fiala mluvil o možném rozpadu EU. A pustil se do Sobotky

17.01.2017 21:10

Britská premiérka Theresa Mayová dnes oznámila, jak si představuje odchod své země z EU. Británie prý nestojí o volný trh. Raději si bude důrazněji hlídat své hranice. Předseda ODS Petr Fiala k tomu v pořadu Devadesátka České televize poznamenal, že to ještě nemusí znamenat rozpad EU. Přidal ovšem jedno „ale“.

Šéf ODS Fiala mluvil o možném rozpadu EU. A pustil se do Sobotky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

„Bezprostředně ne,“ odpověděl Fiala na otázku, zda odchod Velké Británie z EU znamená, že se k odchodu odhodlají i další státy, a Unie se tak postupně rozpadne. Ale pokud se EU nezačne měnit, tlaky na Brusel zesílí. „Ono záleží, o jaké reformě mluvíme. Pokud mluvíme o tom, že by se některé pravomoci měly vrátit na národní úroveň, po čemž už nevolají jen krajní politici, ale také politici demokratičtí. Pokud mluvíme o posílení národních parlamentů, tak se budou muset zakládající smlouvy otevřít. A já bych se toho tolik nebál, pokud má jít o reformu, které někdo uvěří,“ uvedl Fiala.

Politik je toho názoru, že bychom Brexit měli uchopit jako příležitost a zkusit Unii proměnit. „Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se k tomu měla postavit realisticky. Co je namístě, je mít jasnou českou pozici, protože i my máme v EU své zájmy. A když zjistíme, jaký exportér může být ohrožen, pak je to náš automobilový průmysl. Takže já bych tady čekal nějakou jasnou pozici vlády. Takové ty řeči, že vyjednáme ty nejlepší podmínky, to nestačí. Budeme muset stanovit konkrétní podmínky,“ apeloval Fiala na Sobotku.

Theresa Mayová mluvila o odchodu Británie z Unie asi hodinu a v tomto projevu jasně řekla, že odchod myslí ostrovní království vážně. Trhy sice mohou ještě stále doufat, že Brexit není zcela hotovou věcí, protože se čeká na rozhodnutí parlamentu, ale ve skutečnosti nelze předpokládat, že by se poslanci postavili proti. Theresa Mayová ostatně řekla: „Odcházíme z EU, nikoli z Evropy.“

Sám Fiala prý trvá na tom, že se musí proměnit eurozóna. Považuje za nesmyslné trvat na tom, aby členem společné měnové zóny zůstalo i Řecko. „Jsme přesvědčeni, že by si vláda měla vyjednat dvě výjimky. První výjimka je z přijetí eura a druhá by byla z připravovaných pravidel  společné azylové a integrační politiky, protože tato pravidla pro nás mohou být nevýhodná,“ varoval Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…