Šéf ODS Fiala se neudržel: Lidovci se tváří, jako by nebyli ve vládě s Babišem a Sobotkou

22.06.2017 15:58

Předvolební koalice KDU-ČSL a hnutí STAN je podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy nečitelná kvůli vládnímu angažmá lidovců v končícím kabinetu a opoziční roli, kterou dosud hrají Starostové.

Šéf ODS Fiala se neudržel: Lidovci se tváří, jako by nebyli ve vládě s Babišem a Sobotkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Programová konference ODS s podtitulem Silný program pro silné Česko

Šéf ODS nechce před volbami komentovat jednání, která budou následovat po hlasování o novém složení sněmovny a vlády, nové uskupení je podle něj nicméně přirozeným partnerem ODS.

„Všechny strany od středu doprava, demokratické strany, které jsou nesocialistické, jsou naším přirozeným partnerem, ale v tuto chvíli počkejme, jak rozhodnou voliči,“ uvedl Fiala na dotaz ohledně nejbližšího partnera ODS. Zároveň v dnešním rozhovoru s ČTK vyloučil to, že by jeho strana mohla spolupracovat s hnutím ANO, i kdyby v jeho čele nestál současný předseda Andrej Babiš.

Lidovci jsou podle Fialy zodpovědní za všechna rozhodnutí kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Skoro nevěřím svým očím a uším, když poslouchám vicepremiéra Bělobrádka, když nám vážně říká, co udělá s elektronickou evidencí tržeb. Vždyť oni to všechno odsouhlasili a je na tom jejich ruka. STAN byli zase v opozici, je to tedy, myslím, velmi nečitelné a nejasné, kterým směrem se tohle uskupení bude vydávat,“ uvedl.

Doplnil, že vítá jakoukoliv nesocialistickou stranu a že lidovci jsou tradiční součástí českého politického systému. „Tak se na ně taky dívám, ale tohle je uskupení v jedné věci skutečně zvláštní, že sdružuje stranu, která je v opozici, se stranou, která je v koalici, a teď chce voličům namluvit, že to nějak bude. No já nevím,“ podotkl s tím, že nechce dělat koalice před volbami a snaží se o co nejsilnější mandát pro prosazování programu ODS.

„Nespekulujme o koalicích, pak se stane, co se stalo na Slovensku, že premiér (Rober) Fico měl 30 procent, pak se všichni probudili po volbách a zjistili, že Fico sestavuje jednobarevnou vládu, to jsou ta nebezpečí, která tu jsou a o kterých je třeba mluvit,“ uvedl, když komentoval současné preference stran v narážce na výsledky hnutí ANO.

Za poklesem preferencí zbývajících vládních stran pak Fiala vidí odpověď veřejnosti na nenaplněné sliby. „Vláda spoustu věcí naslibovala, rozdala něco různým sociálním skupinám, ale dohromady z toho nic nezůstává,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…