Šéf ODS Fiala udělal vtípek o Sobotkově vládě

18.02.2014 11:01

Předseda ODS Petr Fiala spolu s místopředsedou strany Janem Zahradilem po jednání klubu sdělili novinářům, že nový kabinet Bohuslava Sobotky jejich důvěru nedostane. Na základě programového prohlášení nové vlády ODS rozhodla, že Sobotkův kabinet nepodpoří a poslanci budou hlasovat proti.

Šéf ODS Fiala udělal vtípek o Sobotkově vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě zvolený předseda ODS Petr Fiala

Anketa

Kdybyste byli poslanci, dali byste důvěru vládě Bohuslava Sobotky?

64%
32%
hlasovalo: 9237 lidí

Předseda ODS Petr Fiala začal tiskovou konferenci optimisticky. „Je dobré, že máme politickou vládu a je určitě lepší, když se střídají vlády pravicové a levicové, než úřednické. Nicméně přes pozitivní začátek, odpovím na otázku, zda podpoříme vládu. Občanští demokraté nově vznikající vládu nepodpoří,“ řekl Fiala.

„Podle nás je nedůvěryhodný způsob, jakým vznikla, když ukázala, že neplatí pravidla pro všechny občany. A pro nás je nedůvěryhodné i programové prohlášení. Na řadě míst je velmi vágní, velmi obecné a velmi rozporuplné.“

„Na základě tohoto vládního prohlášení dát důvěru vládě by bylo stejně naivní, jako kdybych si vzal lyže, šel ven, tam bylo 20 stupňů a já se divil, že nemůžu lyžovat,“ zvolil příměr Fiala.

Podle Fialy není jasné, kde chce vláda brát peníze na financování svých priorit

„My nevíme, z jakých zdrojů chce vláda valorizovat důchody, realizovat investiční pobídky, navyšovat počet úředníků a zároveň udržet schodek a zrušit poplatky ve zdravotnictví.“

Premiér Sobotka se podle Fialy nepoučil z chyb sociální demokracie za Špidly, kdy i Bohuslav Sobotka musel uznat, že sliby ČSSD nebyly zasazeny do reálné ekonomické situace. To se podle Fialy odehraje i nyní.

Podle Fialy není jasné, kde chce vláda brát peníze na financování svých priorit v sociální oblasti. Nelze rušit zdravotnické poplatky, zvyšovat důchody, platy a finančními injekcemi stimulovat příchod zahraničních investorů, když kabinet nevybere dostatek peněz, řekl.

Poslanci opoziční ODS dnes důvěru vládě tedy nevysloví. V Poslanecké sněmovně budou hlasovat proti kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…