Naší straně hrozí konec, řekl za zavřenými dveřmi šéf ODS Fiala

25.06.2014 7:45

Lídr občanských demokratů Petr Fiala pronesl na pondělním republikovém sněmu delegátů, který rozhodl o většině kandidátů do Senátu, rázný projev. Pokud se prý strana zásadně nezmění, hrozí jí i definitivní konec.

Naší straně hrozí konec, řekl za zavřenými dveřmi šéf ODS Fiala
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala na besedě s občany v Hradci Králové

„Předseda řekl, že ODS je ještě v horší kondici, než si myslel, a že pokud rychle neprovede zásadní změny, tak že toto může být jeden z jeho posledních předsednických projevů," shrnul pro deník Právo ostrá slova jindy umírněného Fialy zdroj z ODS, který se sněmu účastnil.

Fiala podle něj kritizoval stranu za to, že si její členové navzájem škodí, že ačkoli hlásá rozpočtovou odpovědnost, svými činy ji popírá, nebo že hlásá podporu aktivních lidí, ale sama je nečinná. Jako základní problém zhodnotil Fiala historii strany, od které by se měla úplně odstřihnout. „Přestaňme naslouchat těm, kteří ODS dovedli do současného stavu," cituje slova lídra zdroj Práva.

Fiala chtěl rozpoutat diskuzi. Povedlo se

Ostrý projev prý po chvíli ticha vyvolal bouřlivou diskuzi. Fiala se k němu nechtěl vyjadřovat. „Byl to projev určený mým spolustraníkům, a tak to má zůstat. Chci, aby ODS navenek vystupovala jako silná, sebevědomá strana, a byl bych ten poslední, kdo by chtěl medializovat cokoli z toho, co tam zaznělo," řekl Právu šéf ODS.

I jiné zdroje ale potvrdily, že Fiala svými slovy nehrozil rezignací na post šéfa strany, ale varoval před definitivním pádem celé občanské demokracie. „Mluvil jsem o tom, že je třeba věci změnit, a také za jakých podmínek, jinak by ODS neměla budoucnost. Po mém projevu se rozproudila tříhodinová diskuze, a to bylo přesně to, co jsem chtěl," dodal Fiala.

Šéf středočeské ODS Jan Skopeček deníku potvrdil, že vystoupení Fialy bylo nebývale tvrdé. „Byl to projev mimořádně kritický a ostrý, ale zazněla tam také řada nadsázek. Podprůměrně inteligentní posluchač rozpoznal, co je myšleno smrtelně vážně a co je nadsázka. Ostrost projevu byla přiměřená vážnosti situace. Rozhodně v něm zaznělo, že ODS se sebou musí něco udělat, jinak končí," uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…