Šéf ODS se rozčílil: Buď lhal Sobotka, nebo lže Prouza!

29.09.2015 17:32

ODS vadí, jakým způsobem jedná vláda s českým národem. Podle předsedy ODS Petra Fialy musel lhát buď státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, nebo samotný premiér Bohuslav Sobotka. Protože oba dva tvrdili něco jiného a nakonec jsme byli v otázce kvót přehlasováni. Informují Novinky.cz.

Šéf ODS se rozčílil: Buď lhal Sobotka, nebo lže Prouza!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Tomáš Prouza řekl v rozhovoru pro týdeník Respekt, že je nevhodné, aby se kvóty řešily v Evroské radě. „Závěr po neúspěšném červnovém jednání tedy zněl, že dohodu uzavřou ministři vnitra, na jejichž jednání se rozhoduje hlasováním, a premiéři se pak budou věnovat skutečně důležitým věcem.“

Sobotka přitom v pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že je cílem vlády, aby se o kvótách jednalo na Evropské radě, „a ne aby se ta věc uzavřela na úrovni ministrů vnitra nebo zahraničí“.

Tato dvě vzájemně si odporující tvrzení jsou podle ODS důkazem toho, že se vláda nechala záměrně přehlasovat. Sobotka svým jednáním podle Fialy vědomě poškodil práva České republiky. „To, co říká Prouza a jak se zachoval premiér, je v přímém rozporu s tím, co Sobotka řekl,“ sdělil Fiala, který následně apeloval na premiéra, aby situaci osvětlil. „Buď lhal Sobotka, nebo lže Prouza.“

Premiér Sobotka následně odmítl, že by se nechala česká vláda přehlasovat záměrně. „Žádnou takovou dohodu ČR neuzavřela,“ sdělil Sobotka Novinkám a dodal, že Česká republika nechtěla, aby o kvótách hlasovali jen ministři vnitra. Prouza se vyjádřil, že jednání ministrů vnitra chtěly některé členské země EU, které byly pro kvóty.

„Naším cílem bylo nebýt přehlasován a trvat na konsenzu buď v radě ministrů vnitra, nebo v Evropské radě. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda dojde k přehlasování nebo ne. Lucemburskému předsednictví se do přehlasování nechtělo, nakonec podlehlo tlaku dalších zemí,“ uvedl Prouza a dodal, že silové prosazení kvót je chybou, jelikož mělo dojít k dohodě.

Prouza se proti tvrzení předsedy ODS ostře vymezil. „Důrazně se ohrazuji proti účelovým zkreslením mých výroků v tomto rozhovoru, vytrhávání jednotlivých vět z kontextu a naprosté ignorace pravidel a procesů, podle kterých funguje Evropská unie,“ uvedl ve svém prohlášení.

Podle Prouzy stála vláda za Milanem Chovancem, který navrhl, abychom byli proti kvótám až do samotného konce. „Byli jsme připraveni hlasovat proti, i kdybychom měli být přehlasováni na místo toho, abychom kývli na kompromis, kterému nevěříme,“ řekl Prouza, podle kterého jde o záležitost natolik citlivou, že již od začátku chtěla Česká republika jednat na úrovni premiérů a prezidentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…