Šéf OSN požádal Česko o vyslání vojáků do centrální Afriky

04.04.2014 19:11

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dnes požádal premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o vyslání českých vojáků do připravované mise OSN ve Středoafrické republice. Sobotka zadal Ministerstvu obrany, aby věc posoudilo. Pan Ki-mun, který je na dvoudenní návštěvě v Praze, také ocenil české angažmá v oblasti lidských práv a humanitární podpory.

Šéf OSN požádal Česko o vyslání vojáků do centrální Afriky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Vedle Sobotky se setkal i s prezidentem Milošem Zemanem a dalšími představiteli státu.

Pan Ki-mun v rozhovoru ČTK a Lidovým novinám řekl, že Sobotku o účast Česka v mírové operaci požádal, protože situaci v africké zemi považuje za naléhavou. Poděkoval také za dosavadní nabídky ČR poskytnout vojáky do misí v Mali nebo na Golanských výšinách. Ministerstvo obrany uvedlo, že žádost posoudí.

Se Sobotkou dnes šéf světové organizace jednal také o situaci na Ukrajině, v Sýrii nebo o boji proti klimatickým změnám. Právě v této otázce přivítal změnu dříve skeptického postoje České republiky. Ten představoval zejména někdejší prezident Václav Klaus, který opakovaně kritizoval „dogma globálního oteplování".

Šéf OSN zakončí návštěvu ČR na koncertu filharmoniků

Devětašedesátiletý Jihokorejec, kterému dnes Univerzita Karlova udělila zlatou medaili za podporu vzájemnému porozumění národů, Česko ocenil i za angažmá v oblasti lidských práv a humanitární podpory. Česká republika je zářný příklad země, která si sama lidská práva a demokracii vybojovala v dlouhém zápase, řekl také.

Pan Ki-mun, který ve čtvrtek povečeřel s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), se dnes sešel také s předsedou sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) a prezidentem Zemanem. S oběma hovořil o zapojení Česka do mírových operací OSN. Pan Ki-mun si dnes prohlédl i protipovodňové zábrany u Vltavy. Návštěvu zakončí koncertem České filharmonie. Odlétá v sobotu brzy ráno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…