Šéf Organizace pro pomoc uprchlíkům se v rádiu pořádně opřel do Zemana a Babiše za jejich slova o migrantech

11.08.2016 19:11

Hostem čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům. Promluvil o současné uprchlické krizi a o tom, že bychom měli dostát našim mezinárodním závazkům a zároveň vyjádřil velké pochybnosti o dohodě mezi EU a Tureckem.

Šéf Organizace pro pomoc uprchlíkům se v rádiu pořádně opřel do Zemana a Babiše za jejich slova o migrantech
Foto: archiv red
Popisek: Martin Rozumek

Rozumek uvedl, že se nelze vysmeknout z povinností přijímat uprchlíky, protože jsme se k tomu zavázali přijetím mnohých mezinárodních smluv. Přerozdělovací kvóty jsou podle něj jedním z možných řešení, jak země, které přijímat uprchlíky nechtějí, přinutit dostát svým povinnostem.

„Mezinárodní závazky mají přednost před našimi zákony,“ řekl Rozumek s tím, že ho velmi mrzí, že Miloš Zeman a Andrej Babiš nejsou schopni ani správně definovat uprchlíka. „Výzvy, ať nepřijmeme žádné uprchlíky, jsou protiústavní,“ dodal.

Rozlišit ekonomické migranty od uprchlíků lze pouze skrze azylové řízení. Žádost o azyl musí být projednána, protože až její výstup určí, kdo je a kdo není uprchlík. Nelze všechny příchozí dělit jen tak.

Důležité je i sjednotit evropskou návratovou politiku, protože někdy pro migranty ani není možné po zamítnutí jejich žádosti legálně opustit zemi. „Já si myslím, že Česká republika je v komfortní situaci, protože jsme nebyli, nejsme a ani zřejmě nebudeme cílovou zemí,“ dodal. „Jiné východisko, než jednotná politika a nějaké rozložení toho břemene asi není možné.“

„My jsme kritizovali ministra Chovance několikrát, nám se nelíbí ta politika detencí,“ řekl Rozumek s tím, že vsadit za přestupek rodiny s dětmi za mříže není správné. O jeho návrzích zabezpečit více hranice pochybuje jako o správných, jelikož uprchlíci k nám stejně nechtějí.

„Já se domnívám, že ta dohoda EU s Tureckem nevydrží, protože je postavená na dvou fikcích,“ řekl Rozumek. První je, že Řecko má vybudovaný azylový systém a druhou je, že Turecko je bezpečnou zemí. Ani jedno z těchto tvrzení není pravdivé. „Jakmile dáme Erdoganovi jednoznačně najevo, že zrušení vízové povinnosti se nebude konat, což bychom měli udělat, tak přestane mít zájem.“

„Nemůžeme se spoléhat na dobrou vůli Turecka,“ podotkl s tím, že je nutné přijít s plánem B, který by zabezpečil Itálii a Řecko před velkým přílivem uprchlíků a pomohl jej nějak rychleji zpracovat a rozdělit do ostatních zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…