Šéf Organizace pro pomoc uprchlíkům tepal vládu kvůli podmínkám pro imigranty v ČR

16.09.2015 15:50

Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům, vystoupil v ČT a vyzval vládu, aby nastavila humánní podmínky pro jednání s migranty, kteří jsou podle něj protiprávně zbavováni svobody. A je ochoten jít až k Evropskému soudu pro lidská práva.

Šéf Organizace pro pomoc uprchlíkům tepal vládu kvůli podmínkám pro imigranty v ČR
Foto: archiv red
Popisek: Martin Rozumek

„Český stát neplní svou povinnost z mezinárodního práva, a to poskytnout bezplatnou pomoc uprchlíkům,“ říká Rozumek a dodává, že v současnosti si mohou dovolit za vlastní peníze a pomoc od veřejnosti posílat svoje právníky do detenčních zařízení a ti se vracejí v šoku.

„Podmínky jsou v rozporu s mezinárodním právem,“ vysvětluje Rozumek, že podmínky, ve kterých uprchlíci v detenčních zařízeních pobývají, jsou nezákonné. Jsou totiž i v rozporu s článkem tři mezinárodního práva o právech dítěte. A to bylo v roce 2014, když jich tam bylo 60, v současnosti se v daném zařízení nachází desetinásobek lidí.

„Nebavíme se o uprchlických táborech, bavíme se o zařízeních zcela vězeňského typu,“ kritizuje Rozumek a dodává, že nechápe, proč musí být těžkooděnci přítomni i při výdeji jídla, když pracují s rodinami s dětmi.

Absurdní mu také přijde, že si běženci musí detenci platit. A to 7200 korun měsíčně. Velkým problémem je i odebírání telefonů – nemohou se podívat na svůj mobilní telefon, neznají telefonní čísla, a tudíž ani nemohou používat veřejné telefony, které k dispozici mají. „Myslím, že i to je součástí té promyšlené restrikce, kterou tady předvádí azylový odbor Ministerstva vnitra,“ shrnuje svůj názor Rozumek.

„Z toho důvodu, že nejsou definována kritéria pro nebezpečí útěku, tak není možné aplikovat tuto detenci v souladu s dublinským nařízením,“ tvrdí Rozumek, podle kterého je český postup nezákonný. „Zbavení osobní svobody cizince je přípustné pouze na nejkratší možnou dobu“ a pouze tehdy, pokud je lze vyhostit, což v současnosti do Maďarska nejde, protože to se zákonům EU odmítá podřídit. Detenci navíc považuje za neúčinnou.

Rozumek je ochotný celou situaci hnát až na nejvyšší místa, tedy pokud nebude zbytí i k Evropskému soudu pro lidská práva. Svoje přesvědčení má podloženo i několika předchozími vyjádřeními místních soudů a mnoha doporučeními nejen od OSN a lidskoprávních organizací. Opravdu bychom neměli zavírat děti do detenčních zařízení.

„Naši politickou kulturu to nemilosrdně přibližuje Maďarsku,“ říká Rozumek a dodává: „Lituji všechny naše představitele, kteří musejí vysvětlovat a obhajovat všechna naše opatření, která jsou neobhajitelná, nedůstojná a protiprávní.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…