Šéf Pirátů burcuje: Pro většinu lidí jsme stranou stahovačů a huličů. To není pravda

22.01.2017 13:31

Česká Pirátská strana i po sedmi letech existence bojuje s některými předsudky vůči sobě. "Nejsme strana huličů a stahovačů. Přinášíme otevřenost, férovost a boj za svobodného neobelhávaného občana, který má svá práva a může těžit výhody z výsledků své i společné práce. Chceme stát, ve kterém zlobiví politici nemohou švindlovat, krást a odklánět, protože správa věcí veřejných je skutečně veřejná a kdokoliv chce, může z klidu domova jejich práci a toky našich peněz jednoduše kontrolovat," nastínil na akci Pirátů v Liberci jejich předseda Ivan Bartoš.

Šéf Pirátů burcuje: Pro většinu lidí jsme stranou stahovačů a huličů. To není pravda
Foto: Archiv Ivana Bartoše.
Popisek: Pirát Ivan Bartoš.

Piráti - ostatně stejně jako jiné strany - se již začínají mobilizovat na podzimní sněmovní volby. I proto se jejich členové a sympatizanti z Libereckého kraje sešli v liberecké restauraci Žito. Kouzelník Žito sice nepřišel, zato se objevil předseda českých Pirátů Ivan Bartoš. Představil strategii na rok 2017. "Jsme zásadoví a nezkorumpovaní a pro někoho možná až příliš upřímní. Všechno, co si myslíme, že je dobré pro lidi a jak by měla politika fungovat, jsme v první řadě aplikovali sami na sobě. Kde politici ve sněmovně diskutují možnosti, my máme na nás vyzkoušené řešení," upozornil.

Piráti mají zastupitele v opozici na pražském magistrátu i v městských částech. Jsou ve vedení města Brna a v Mariánských Lázních mají dokonce starostu. Byli zvoleni do krajských zastupitelstev na Moravě, Královéhradecku a v Karlovarském kraji se podílejí na jeho vedení.  "Nejsme populisti, rychlokvašky ani podnikatelský projekt. Nemáme korupční aféry, skryté zájmy. Osmým rokem budujeme politickou stranu odspoda, bez kapitálu finančních skupin. Naše reklama je naše práce, komunikace s lidmi," vysvětlil Bartoš. Každé volby se podle něj volební výsledky Pirátů sice pomaličku, ale přesto vylepšují. V posledních krajských volbách nejlépe dopadli v Karlovarském kraji - 5,46 procent, nejhůře na Vysočině - 1,77 procent. "Na Vysočině se dlouhodobě nic nedělalo a bylo tam málo lidí. Teď se na ni chceme více zaměřit," konstatoval Bartoš. Podle současných průzkumů mají Piráti celorepublikově 3,5 procent, jejich potenciál ukazuje na sedm procent. Naději Bartoš vidí i v průzkumu agentury Median, jak by volili lidé, kteří k posledním volbám nešli. Mezi nimi je deset procent těch, kteří by dali případně hlas Pirátům. "Musíme přesvědčit tyhle lidi, aby vstali a šli k volbám," sdělil. 

Pro spoustu lidí jsme moc velcí pankáči. To musíme zlomit

"Pro většinu lidí jsme stranou stahovačů a huličů. Pro spoustu z nich jsme moc velcí pankáči. Což není pravda. Tohle musíme zlomit a vyvracet tyhle předsudky," uvědomuje si. Po sedmi letech aktivní a většinou zcela dobrovolnické politiky podle něj stále řada lidí neví, co skutečně politika Pirátské strany přináší. "Je to otevřenost a férovost a boj za svobodného neobelhávaného občana, který má svá práva a může těžit výhody z výsledků své i společné práce. Chceme takový stát, který slouží svým občanům. Stát, který díky byrokracii a díky úsporám může efektivně investovat tam, kde to lidé potřebují," konstatoval Ivan Bartoš. "Stát, ve kterém zlobiví politici nemohou švindlovat, krást a odklánět, protože správa věcí veřejných je skutečně veřejná a kdokoliv chce, může z klid domova jejich práci a toky našich vlastních peněz jednoduše kontrolovat," doplnil.
 
Předseda Pirátů hlavně do vlastních řad upozorňuje, že i v případě úspěchu ne všichni kandidáti zasednou v Poslanecké sněmovně. "Kampaň není a nesmí být koncipovaná ani chápana jako kampaň osob do sněmovny, jak občas někdo i interně prezentuje, ale kampaň Pirátské strany do sněmovny. Naši případně zvolení jsou jedni z nás a Pirátská strana má narozdíl od jiných ve své demokratické struktuře mechanismy, jak věci nově řešit a postoje a kroky na libovolné úrovni validovat. Politika je dřina na dlouhé lokte. Ale společně to dáme," zadoufal Ivan Bartoš a odjel burcovat Piráty do Ústí nad Labem.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…