Šéf Pirátů u Drtinové prozradil nápad, jak donutit instituce mluvit

14.10.2013 19:44

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš v pořadu Interview Daniely Drtinové uvedl, že jeho strana prosazuje snížení hranice volební účasti pro platnost referenda, o nutnosti zřídit informačního komisaře či o omezení autorských práv. Prozradil na sebe také, že už neužívá marihuanu a jaký film si na internetu stáhnul.

Šéf Pirátů u Drtinové prozradil nápad, jak donutit instituce mluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda Pirátů Ivan Bartoš, NEPOUZIVAT

Ivan Bartoš, který vede pražskou kandidátku strany, mimo jiné mluvil také o návrhu na snížení hranice volební účasti pro platnost místního referenda. V současné době je totiž referendum právně závazné jen v tom případě, že se jej zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů. Bartoš uvedl, že tato hranice by měla klesnout na 10 procent.

Česká pirátská strana prosazuje také větší využívání přímé demokracie. Například pro odvolávání politiků, které je podle Bartoše nutné za situace, kdy nyní politiky nic nenutí dodržovat jejich vlastní volební program.

Pro vyhlášení jakéhokoliv referenda, tedy i o odvolání politiků, by bylo nutné získat nejméně sto tisíc podpisů. Pokud by referend bylo více, měla by se kvůli úsporám sloučit do jednoho termínu. Několik referend najednou by se tak mohlo například konat jednou za půl roku.

Informační komisař na mlčenlivé instituce

Piráti prosazují také zřízení institutu Informačního komisaře. Nyní totiž člověk, který žádá nějakou instituci o informace, nemá jinou možnost, jak se jich domoci, než prostřednictvím soudu. Informační komisař by měl být rozhodčím orgánem, který by exekutivně rozhodl, že daná informace má být uživateli poskytnuta.

Česká pirátská strana prosazuje nekomerční sdílení děl. Pokud jej jeho autor na internetu zveřejní, podle Bartoše to znamená, že si s tímto dílem každý už může dělat, co chce. Pokud někdo nechce, aby bylo jeho dílo zdarma šířeno, měl by si to podle Bartoše sám zajistit, a neměl by šikanovat ostatní.

Předseda České pirátské strany na sebe také prozradil, že sám konopí už delší dobu neužívá. A že si nedávno na internetu stáhl film Já padouch 1, protože se chtěl jít do kina podívat s přítelkyní na druhý díl zmíněného filmu.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…