Šéf Pirátů v rádiu: Jdeme do opozice. Ale třeba nějaké náměstky na ministerstva bychom panu Babišovi dodat mohli...

24.10.2017 17:39

Moderátorka Marie Bastlová v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu vyzpovídala předsedu Pirátů Ivana Bartoše. Jak si představuje příští čtyři roky s dvaadvaceti Piráty ve sněmovně? Bartoš by rád viděl pirátské náměstky na ministerstvech, aniž by byl součástí vlády.

Šéf Pirátů v rádiu: Jdeme do opozice. Ale třeba nějaké náměstky na ministerstva bychom panu Babišovi dodat mohli...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Šéf Pirátské strany Ivan Bartoš

„My skončíme v opozici, protože to hnutí ANO je v tuto chvíli nereformovatelné,“ konstatoval Bartoš hned na úvod. To však straně nebrání umístit některé náměstky na ministerstva, protože i sám šéf hnutí ANO Andrej Babiš uznává, že Piráti jsou odborníky např. v oblasti e-governmentu. „Pokud někdo tvrdí, chci zavést e-government, tak by do toho pak neměl házet vidle,“ zaznělo z úst hosta. Znamenalo by to tedy, že Piráti jsou ochotni vyslovit tichou podporu vládě ANO? Podle Bartoše rozhodně ne. „Ta tzv. tichá podpora s tím není slučitelná,“ zdůraznil Bartoš.

Hnutí ANO podle jeho názoru není demokratické, a i pokud by Andrej Babiš odstoupil z pozice premiéra a řídil vládu tzv. ze zadních lavic. Stejně kdyby ji řídil, tak by se v nedemokratických rysech ANO nic nezměnilo.

Naproti tomu Piráti ukazují, že jsou transparentní stranou a jsou opravdu schopní kontrolovat některé procesy. Dokazují to např. prací na Magistrátu hl. města Prahy. Piráti chtějí fungovat konsenzuálně. Za tímto účelem mají sepsaný i svůj poslanecký kodex, který lze najít na internetu. V kodexu se mimo jiné říká, že by se „stranické špinavé prádlo“ nemělo prát na veřejnosti. Současně však Bartoš zdůraznil, že jakékoli rozpory uvnitř klubu se budou řešit diskusí a nějakou smírčí cestou. Jak se tomu mezi Piráty dělo dodnes.  

Zdá se mu předčasné tvrdit, že se nepodaří sestavit vládu. Podle jeho názoru se může obnovit např. koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Těch možností na sestavení vlády je ale ještě víc. „Tady už někteří z novinářů čtyři dny po volbách zmiňují předčasné volby, předčasné volby, ale podle mě je to předčasné,“ doplnil také Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Byl poměrně zdrženlivý, pokud jde o podporu některému z kandidátů na prezidenta. Má za to, že je to přímá volba občanů, takže je na voličích, koho si vyberou. Doporučení politických stran by podle Bartoše tuto přímou volbu poněkud pokřivilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…