Šéf Rusínů, bouřících se proti Kyjevu: Nikdy jsme nechtěli patřit k Ukrajině. Teď po nás jdou, musím se schovávat

21.03.2015 12:36

O nelehké situaci Rusínů v Zakarpatské oblasti na západě Ukrajiny mluvil se serverem Sputniknews.com Alexandr Gegalčij, člen Světové rady podkarpatských Rusínů a předseda Mezinárodního fondu Ruská cena. Podle něj se tím, že Zakarpatská oblast požaduje větší autonomii, dostal Kyjev do nepříjemné situace.

Šéf Rusínů, bouřících se proti Kyjevu: Nikdy jsme nechtěli patřit k Ukrajině. Teď po nás jdou, musím se schovávat
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Server upozornil, že představitel zakarpatských Rusínů Petr Gecko oznámil, že bude s Kyjevem vyjednávat o autonomii. Gegalčij ohledně toho upozornil na fakt, že Rusíni se snaží o dialog s Kyjevem už od vzniku ukrajinského státu v roce 1991. "Kyjevská vláda však tuto jedinou a konstruktivní snahu ignoruje. Bohužel, jsem přesvědčen, že návrh Petra Grecka nebo dalších rusínských lídrů zůstane demonstrativně bez povšimnutí,“ neskrývá Gegalčij svou skepsi. Podle něj totiž případné jednání "nezapadá do hystericky válečné rétoriky junty“.

Historické události zanechaly hluboké vnitřní křivdy

A proč podle něj Rusíni usilují o autonomii nebo dokonce nezávislost? Odpověď na tuto otázku prý lze nalézt v dějinách Podkarpatské Rusi. "Ta nikdy nebyla součástí ukrajinského státu. Těsné vztahy mezi ní a, v uvozovkách, Ukrajinou existovaly před tisíci lety, kdy ještě nebyly pojmy jako národ a stát. Proto ty uvozovky. Poté byla zhruba 900 let součástí uherského království. A nakonec Podkarpatská Rus byla 20 let autonomním útvarem v první Československé republice,“ vysvětlil s tím, že poválečné připojení Podkarpatské Rusi k Ukrajinské sovětské socialistické republice a to, že se přes noc z Rusínů stali najednou Ukrajinci, zanechalo v obyvatelích regionu pocit hluboké vnitřní křivdy.

"Mimochodem, už tehdy po válce místní inteligence žádala, aby se Podkarpatská Rus stala autonomním útvarem v rámci Sovětského svazu, nikoli pouze v Ukrajině,“ podotkl. Proto se prý v nových demokratických časech objevily naděje, že otázka samostatnosti bude vyřešena. "Avšak kvůli maniakální ideji 'unitární Ukrajiny' tyto naděje padly,“ uvedl Gegalčij.

Zakarpatsko je nyní rychle ukrajinizováno

Podle něj jsou Rusíni označováni za separatisty a na jejich představitele jsou uvalovány sankce. "Já jsem byl oficiálně označen za separatistu a jsem na Ukrajině nežádoucí osobou,“ řekl s tím, že jeho rusínští přátelé, kteří pracují v Česku, Maďarsku nebo na Slovensku, museli přestat podporovat rusínské národní hnutí. "Když zatýkají vaše přátele, vyhrožují vaší rodině a likvidují vaše živobytí, musíte znovu zapomenout slova jako je Rusín a nezávislost,“ vysvětlil s tím, že nyní dochází "k nové urychlené vlně ukrajinizace Zakarpatska“.

Ve snaze vyhnout se nasazení v bojích na východní Ukrajině utíkají po pašeráckých cestičkách

Situace Rusínů na Podkarpatské Rusi prý není jednoduchá. "Doslova žijí z ruky do úst. Stojí fronty před Western Unionem, aby dostali peníze, které jim převádí příbuzní z EU nebo Ruska. Platí obrovské úplatky, aby mohli pracovat ve státní správě a mít alespoň nějakou stálou výplatu a důchod,“ popsal Gegalčij. A dodal, že muži, na které se vztahuje branná povinnost, odjíždějí do zahraničí celými autobusy, další utíkají ze země po starých pašeráckých cestičkách.

Celý text je ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …