Šéf senátu Štěch zapochyboval o zdraví Miloše Zemana. Zde je důvod

09.02.2015 18:04

Politici ČSSD jsou zaskočeni výroky prezidenta Miloše Zemana, které uvedl v rozhovoru Mladé fronty Dnes. Zeman totiž deníku odpovídal i na to, jak by postupoval, kdyby se dnes rozpadla vláda. "Byl bych povinen jmenovat Andreje Babiše ministerským předsedou, kdyby mi řekl, že má parlamentní většinu," naznačil Zeman. "Nechápu. Situace ve sněmovně není taková, abychom teď otevírali otázku pádu vlády," rozzlobil se poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. "Nezhoršuje se panu prezidentovi nějak zdravotní stav?“ otázal se nechápavě předseda senátu Milan Štěch. Ani další "oranžoví" straníci ale Zemana nešetřili.

Šéf senátu Štěch zapochyboval o zdraví Miloše Zemana. Zde je důvod
Foto: Martin Vlček
Popisek: Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch (ČSSD)

Anketa

Miloš Zeman řekl, že je ochoten v případě pádu vlády jmenovat vládu Andreje Babiše, ve které by klidně mohly být zastoupeny i ODS a TOP 09. Předčasné volby by nepreferoval. Co vy na to?

hlasovalo: 24884 lidí

Prezident Miloš Zeman byl deníkem MF DNES ve dvoustránkovém rozhovoru kromě jiného tázán na to, jak by postupoval, kdyby se nyní vláda Bohuslava Sobotky nějakým způsobem rozpadla. Přemýšlel by o překlenovacím úřednickém kabinetu? Miloš Zeman ale v odpovědi překvapil. Uvedl totiž, že by usiloval o to, aby se vytvořila nějaká nová parlamentní většina, neboť překlenovací vláda nemůže být v polovině volebního období, protože tak dlouho nemůže vydržet.

"Kdyby mi pan Babiš řekl, že má tuto parlamentní většinu, tak bych byl povinen ho jmenovat ministerským předsedou. Což by znamenalo, že by sociální demokracie pod vedením pana Sobotky ztratila poslední zbytky vlivu. Zapomeňte na předčasné volby, protože ve sněmovně se pro ně nenajde ústavní většina 120 poslanců," řekl Zeman s tím, že by se podle něj šéf ANO mohl dohodnout třeba i s TOP 09 a ODS. Zdůraznil ovšem, že odpovídá deníku pouze na hypotetickou variantu, ovšem vzhledem k přestřelkám mezi socialisty a ANO nikoli nereálnou.

MF DNES k tomu navíc uvedla, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dal Zemanova slova do souvislosti s blížícím se sjezdem jeho strany.

"Spekulace prezidenta Zemana jsou čisté politikaření bez reálného základu. Zeman se tím jen znovu snaží ovlivňovat před sjezdem ČSSD vnitřní poměry ve straně. Jeho vliv už je ale minimální, což dokázal i loňský nezdařený puč," napsal Bohuslav Sobotka MF DNES.

Ani reakce ostatních straníků na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak třeba poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který je jinak sympatizantem Miloše Zemana, byl z prezidentovy odpovědi, v níž zazněla možná varianta "premiér Andrej Babiš" velmi zaskočen.

Foldyna: Proč Babiš? Nechápu!

"Kdyby padla vláda, tak premiérem bude Babiš? To nechápu! Situace v Poslanecké sněmovně přece není taková, abychom teď otevírali tuhle otázku. Jsem poměrně překvapen tím, že Miloš Zeman o tom takto hovoří. Nechápu, z čeho Zeman usuzuje možný rozpad kabinetu," uvedl pro ParlamentníListy.cz Foldyna.

"Já jsem to moc nepochopil, ale položil jsem si při čtení rozhovoru v Mladé frontě otázku, zda se panu prezidentovi nějak nezhoršuje zdravotní stav. Nevím, proč tuto otázku vůbec otevřel," reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda senátu Milan Štěch.

"Já mám pocit, že pan prezident říkal v rozhovoru něco jiného, než potom bylo deníkem zmíněno v titulku. Takže proto to chápu spíše jako bouři ve sklenici vody, která vznikla na základě titulku, který ne plně odpovídal – podle mého názoru – odpovědím pana prezidenta. Miloš Zeman totiž hovořil o velmi specifické situaci, kdy by padla vláda a kdy by pan Babiš dal dohromady koalici s TOP 09 a s ODS, takže by ho pak pověřil. Ale rozhodně pan prezident podle mého soudu neřekl, že kdyby padla vláda, že by byl Babiš automaticky premiérem. Takže tady jsem viděl trošku posun ze strany Mladé fronty Dnes," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

"Podle mne to je od Mladé fronty taková zbytečná spekulace. Samozřejmě, že to je deníkem vytrhnuto z kontextu v tom smyslu, aby to mohlo být zneužito i do hlavního titulku. Ale ten komentář je k tomu zbytečný, neboť neřeší konkrétní situaci," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda senátu a také zřejmě budoucí prezidentský kandidát Zdeněk Škromach.

Jen maluje čerty na zeď

"Pan prezident tady zase maluje nějaké virtuální čerty," zděsila se místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.

"Pokud vím, tak premiér Bohuslav Sobotka a ve stejném duchu i Andrej Babiš řekli, že rozpad vlády není na pořadu dne a že země potřebuje po dlouhých letech nestability a politikaření stabilitu. Jsem přesvědčená o tom, že uvnitř ČSSD uděláme vše pro to, aby tady stabilní vláda byla a pracovala po celé čtyři roky pro lidi tak, jak pracovat má," uvedla dále místopředsedkyně ČSSD s tím, že prohlášení prezidenta jen vyjadřuje jeho vlastně už dlouhodobý negativní vztah k sociální demokracii, který jen těžko skrývá. "Tyto výroky jsou jen politikařením před nadcházejícím sjezdem ANO i sociální demokracie," zdůraznila.

"Nepovažuji za produktivní věnovat se spekulacím, co by bylo, kdyby padla vláda. Není k tomu žádný vážný důvod. Věřím, že současná vláda bude mít šanci dokončit volební období a realizovat programové prohlášení," pronesl pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

To však není všechno, co ParlamentnímListům.cz zmiňovaní politici řekli. Reagovali totiž také na dotazy, proč si myslí, že Zeman taková slova vypustil právě nyní směrem k veřejnosti a zda nechce tím třeba ovlivnit jako nepřítomný duch blížící se sjezd ČSSD, neboť vedení strany jej na sjezd nepozvalo. "Jaké názory na prezidenta v poslední době rezonují uvnitř ČSSD?" zněla i další otázka redakce.

"Názory na Miloše Zemana uvnitř ČSSD? Jak to cítím z diskusních článků na internetu a z Facebooku, tak jsou reakce na něj různé. Tady na severu Čech, odkud pocházím, je ale Zeman mezi členskou základnou poměrně oblíben, i když vím, že názory z jiných regionů jsou jiné. Musíme ale vzít v úvahu, že v ČSSD je mnoho lidí již od 90. let a ti mají jiný vztah k Zemanovi nežli ti, co do sociální demokracie přišli na začátku roku 2000. Nemyslím si ale, že je v ČSSD celkově vztah k Miloši Zemanovi veskrze negativní," odvětil k výše zmíněnému poslanec Jaroslav Foldyna.

Zdůraznil, že on sám považuje za chybu, že Zemana na tento sjezd vedení ČSSD nepozvalo.

Měl by se konečně povznést nad minulostí

"Na druhou stranu by se ale pan prezident mohl povznést nad minulostí a mohl se více dívat do budoucnosti. Z některých jeho vyjádření ve vztahu k sociální demokracii jsou totiž stále silně cítit negativní osobní zkušenosti s některými straníky...Přesto si nemyslím, že by momentálně někdo výrazně mohl ovlivnit dění v ČSSD nežli strana sama," dodal Foldyna.

Předseda senátu Milan Štěch zdůraznil, že média, která jsou napojená na Andreje Babiše, pak ze Zemanových slov udělala příliš mnoho humbuku.

"Jak jsem si všiml, tak Mladá fronta Dnes navíc perfektně využila do titulku svého jiného článku spekulaci, že kdyby padla z jakýchkoli důvodů vláda, tak že by pak prezident Zeman pro jednání o sestavení nového kabinetu a pro post premiéra vybral šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Takovou zkratku jsem při cestě autem slyšel dokonce i od Rádia Impuls. Obě dvě média to ale vytrženě prezentují, neboť k tomu už neříkají - jak prezident řekl - že by to znamenalo také možná koalici ANO, TOP 09 a ODS. Jenže podle mne by z toho 70 až 80 procent občanů této země tak velkou radost nemělo. Je ale vidět, jak z toho některá média umí vytěžit maximum - v tomto případě ta, která vlastní právě Babiš," svěřil se s dalšími myšlenkami Štěch.

Podle jeho soudu to je jen odvádění pozornosti čtenářů od některých jiných problémů, které se nyní v souvislosti s prezidentem na veřejnosti odehrály.

"Možná, že jenom pan prezident chtěl rozbouřit vody v sociální demokracii před sjezdem, což si myslím, že se mu nepodaří a že to spíše bude mít nějaký opačný efekt. Takže já tomu nedávám žádný velký význam a to už proto, že v současné době o nějaké předčasné volby nikdo nestojí. Navíc vyvolat předčasné volby v době, kdy patří ČR mezi nejúspěšnější země v Evropě, co se týká hospodářského růstu, tak to by podle mne byla politická sebevražda," poznamenal dále Štěch.

Ti, co se s jeho duchem spojili, tak slávy nenabyli

Opětovně zdůraznil, že Zeman asi není právě v dobré formě. Ovlivní duch Zemana nějakým způsobem sjezd ČSSD? "Ne, vůbec! Duch Miloše Zemana se totiž uvnitř ČSSD vytrácí! To je moje přesvědčení. Oni ti lidé, co se s tím duchem pana prezidenta spojili, tak příliš slávy a úspěchu nenabyli. Pokud pan prezident zaujme proti někomu ze sociálních demokratů nějaké stanovisko, tak pak totiž spíš ty lidi spojuje. To ale berte jako mou určitou nadsázku...," doplnil předseda senátu.

"Vztah Miloše Zemana k sociální demokracii je stejně irracionální jako bývá irracionální mnohý vztah otců k jejich synům, když dospějí, jdou si vlastní cestou a otcům vypovědí bezpodmínečnou poslušnost. Syn pak může být sebeúspěšnější a sebelepší, ale zhrzený tatínek to prostě nedokáže přijmout. To je ale problém prezidenta, ne sociální demokracie nebo vládní koalice. Nevšimla jsem si ale, že by se prezidentem někdo uvnitř sociální demokracie nějak výrazněji zabýval. Není k tomu žádný důvod," doplnila k dalším otázkám ParlamentníchListů.cz Gajdůšková.

"Spekulace MF Dnes jsou v rovině, jako že jedna paní povídala. Zatím to totiž nevypadá na to, že by vláda byla v rozkladu," zmínil místopředseda senátu Zdeněk Škromach.

Bylo to vytrženo z kontextu

"I já bych chtěl zdůraznit ono vytrhnutí z kontextu do hlavního titulku. Totiž vzhledem k tomu, že mnoho lidí čte pouze ten titulek a pak se maximálně podívá na fotku, tak pak ona zmiňovaná zkratka z rozhovoru může na čtenáře působit hodně negativně. Ale pravda zase na druhé straně je, že tady byly situace, kdy i Václav Klaus po volbách v minulém období v situaci, kdy sociální demokracie vyhrála volby, tak sestavením vlády nakonec pověřil druhého ve volbách. Myslím si ale, že prezident Zeman by nyní jakkoliv spekulativně nemusel řešit situace, které mohou možná nastat, neboť ty mohou mít spousty různých variant," uvedl dále Škromach.

To, že Zeman nebude na březnovém sjezdu ČSSD, mu ale vrásky nedělá.

"Sjezd nepřítomnost prezidenta asi moc neovlivní, neboť sociální demokracie si vždy sjezd udělala po svém, a to ať již v minulosti prezidenty zvala nebo nezvala; v minulosti byli ale pozvaní na naše sjezdy i ti prezidenti, kteří neměli se sociální demokracií nic společného," řekl.

"Miloš Zeman má v sociální demokracii jako bývalý předseda strany své příznivce a stejně tak má mezi námi i své odpůrce. Jemu samotnému se ale zřejmě stále vrací vzpomínka na neúspěšnou volbu prezidenta parlamentem, kdy víceméně nedostal podporu ze strany vlastních poslanců," uzavřel Škromach.

Svůj názor v souvislosti s rozhovorem Zemana pro MF Dnes doplnil ještě předseda dolní parlamentní komory.

Hamáček: Určitě ví, co říká

"Jak znám pana prezidenta, tak on je zkušený politik a určitě by u něj nenastala ta situace, že by nevěděl, co říká. Určitě dohlédl všech dopadů svého vyjádření," dodal pak Jan Hamáček na otázku, proč si myslí, že se Zeman o Babišovi rozhovořil.

Hamáček si nad to prý nemyslí, že by byl březnový sjezd ČSSD nějak poznamenán Zemanovými náznaky v souvislosti s jeho postupem při možném rozpadu vlády. "Tak to určitě ne. Co se týká ale nepřítomnosti Zemana na našem sjezdu, tak tady musím poznamenat, že byla celá řada sjezdů sociální demokracie, na něž nebyl pozván žádný prezident a také to nijak onen sjezd nepoznamenalo. Takže není žádný důvod se domnívat, že by tomu nyní mělo být jinak. My se budeme prostě věnovat jen našim vnitřním záležitostem a volbám," doplnil Hamáček k absenci Miloše Zemana.

Vždyť je to velký hráč! Babiše by premiérem fakt nejmenoval

Nakonec pro ParlamentníListy.cz zareagoval i hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

"Miloš Zeman potvrdil, že je velký hráč. Jsem přesvědčen, že by pana Babiše premiérem v koalici s pravicovými TOP a ODS nikdy nejmenoval. Neučinil tak ani po pádu Nečasovy vlády, kdy se nabízela teta Němcová, a jako levicový prezident by tak neučinil ani nyní. Důvody jeho vyjádření je tedy třeba hledat jinde a já se svými nízkými intelektovými schopnostmi se je neodvažuji pojmenovávat," napsal Zimola redakci prostřednictvím e-mailu.

"Mně, coby veřejně označenému oblíbenci pana prezidenta, se k uším dostávají spíše souhlasné názory. Možná to bude i tím, že jsem už dlouho nebyl v žádné pražské kavárně," zmínil hejtman směrem k dotazu, jaké názory na Zemana slyší on sám zevnitř strany.

Blížící se sjezd ČSSD ovšem podle něj nijak "duch" Miloše Zemana neovlivní. "Miloš Zeman naštěstí žádný duch není a nebude se tedy vznášet nad hlavami delegátů a inspirovat je k jakýmkoli řečnickým výkonům. Nemohu ale vyloučit, že v hlavách delegátů některé jeho myšlenky budou a že tak zazní i v diskusi," dodal hejtman Zimola.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…