Šéf Sněmovny nepodpoří návrh ANO na omezení debat poslanců

22.07.2016 16:45

Návrh skupiny poslanců ANO na změnu jednacího řádu Sněmovny, která má za cíl především zamezit obstrukcím a stanovit dobu na projednávání jednotlivých bodů, se u zástupců ostatních dvou koaličních stran s příznivou odezvou nesetkal. Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) ho nepodpoří, výhrady mají také představitelé KDU-ČSL, nelíbí se ani opozici.

Šéf Sněmovny nepodpoří návrh ANO na omezení debat poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček

Hamáček sdělil ČTK, že o návrhu se s ním nikdo neradil a že ho nepodpoří. „Jedná se o velmi tvrdé omezení parlamentní debaty,“ uvedl. Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvedl, že se s návrhem musí nejprve seznámit, nevidí ho však jako funkční nástroj. „Zvlášť v kontextu, když se předseda hnutí ANO (Andrej Babiš) opakovaně vyjadřuje pohrdavě o Poslanecké sněmovně,“ napsal ČTK v textové zprávě.

Lidovci připraví kritickou analýzu

„K řečnické době dlouhodobě říkám: demokracie je diskuse a to bychom měli ctít,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. „Odhadnout předem, kolik času který návrh bude potřebovat na projednání nebo stanovit nějaký paušální prostor, považuji za nesmysl,“ uvedl. Ve výjimečných případech se o tom dá hlasovat,“ dodal. Změnu jednacího řádu je podle jeho názoru možné prosadit pouze na základě shody politických klubů. „Připravíme k návrhu kritickou analýzu a vlastní podněty k možným změnám jednacího řádu,“ doplnil. Chce o nich jednat napříč poslaneckými kluby.

Filip: Návrh je výrazně nedemokratický

„Návrh je poznamenaný tím, že jej navrhuje vládní strana, která vůbec nešetří zájmy menšin, a tedy je výrazně nedemokratický,“ soudí předseda KSČM Vojtěch Filip. Návrh podle něj také nerespektuje postavení výborů a pléna Sněmovny a je v této části nejen vadný, ale i nesmyslný.

Také pravicové opozici se návrh ANO nelíbí. „Jakékoli omezení demokratické diskuse je pro nás nepřijatelné a jsme připraveni tomu zabránit všemi prostředky,“ řekl ČTK předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Já myslím, že je to zbytečná snaha omezit práva opozice. Budeme určitě proti tomu návrhu,“ řekl ČTK předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Dodal, že když vládní většina přijímá „jeden zbytečný zákon za druhým“, je špatně současně s tím omezit právo opozice vystupovat.

Průběh jednání by prý byl efektivnější

Poslanci ANO počítají ve své novele jednacího řádu například s tím, že organizační výbor by už při svolávání schůzí stanovil časový harmonogram, kdy se začne daný bod projednávat a kdy projednávání skončí. Poslanecké kluby by pak měly na vystoupení svých členů stanovenou dobu. Předkladatelé uvádějí, že hlavním cílem návrhu je zefektivnit práci Sněmovny. „Na jedné straně tedy dochází k posílení úlohy organizačního výboru Poslanecké sněmovny a dále pak je možno očekávat mnohem efektivnější průběh jednání Poslanecké sněmovny a zabránění zcela neodůvodněným vystoupením poslanců a nežádoucím obstrukcím,“ stojí v důvodové zprávě.

Jednací řád Polanecké sněmovny je zákon a každá jeho změna musí projít legislativním procesem jako každý jiný zákon. Pokud by ji poslanci schválili, musel by ji schválit i Senát a podepsat prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…