Šéf Svobodných a nový europoslanec v rozhlase vysvětloval, proč se nepřestěhuje do Bruselu

27.05.2014 18:58

O svém vztahu k exprezidentovi Václavu Klausovi i k možnému budoucímu předsedovi Evropské komise Martinu Schulzovi hovořil v úterním pořadu Českého rozhlasu Radiožurnálu nově zvolený poslanec Evropského parlamentu Petr Mach (Svobodní). Vysvětlil také, se kterými poslanci chce spolupracovat, kdo by se měl stát předsedou Evropské komise a proč se nechce přestěhovat do Bruselu.

Šéf Svobodných a nový europoslanec v rozhlase vysvětloval, proč se nepřestěhuje do Bruselu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

V úvodu rozhovoru na otázku moderátorky Mach přiznal, že bývalý prezident Václav Klaus, kterému Mach před lety dělával poradce, mu ke zvolení do Evropského parlamentu nepogratuloval. Odmítl také tvrzení Andreje Babiše, že Mach, respektive Strana svobodných občanů, je produktem Václava Klause. Mach přiznal, že byl některými Klasovými myšlenkami ovlivněn, ale na jeho názory prý měli vliv i jiní.

Nepředpokládá, že by exprezident Klaus pokračoval v politické kariéře. Tu prý završil svým prezidentováním. „Teď už bude politickou scénu jen glosovat,“ poznamenal Mach.

Chce prosadit, aby přijetí eura nebylo povinné

V Evropském parlamentu by rád spolupracoval s podobně zaměřenými stranami. Zmínil Richarda Sulíka, zakladatele slovenské strany Svoboda a solidarita (SaS), britskou UKIP a německou stranu Alternativa pro Německo. V rozhovoru pro Lidové noviny ale uvedl, že by spolupracoval i s francouzskou FN Le Pen. Na otázku moderátorky, zda by neměl strach, že spoluprací s ní se „ušpiní“, přičemž moderátorka zmínila ostře protiimigrantskou rétoriku Le Pen, Mach odpověděl, že by chtěl v europarlamentu prosadit, aby přijetí eura nebylo pro členské státy EU povinné, ale jen dobrovolné. Pro prosazení tohoto svého návrhu prý bude hledat podporu jak u pravicových, tak levicových stran. „Pokud půjdu za poslanci FN z Francie, nebudu se jich ptát na imigraci, ale aby zvedli ruku pro náš návrh,“ řekl a svůj postoj k imigraci vyjádřil slovy, že je zdravé, když lidé mohou cestovat, ale přistěhovalce by státy neměly lákat uměle, například na sociální dávky.

Když se řekne Schulz, ježí se mi chlupy na rukou

V souvislosti s tím, že se mezi kandidáty na post předsedy Evropské komise zmiňuje jméno německého sociálnědemokratického politika Martina Schulze, Mach uvedl, že při vyslovení jeho jména se mu „ježí chlupy na rukou“. Podotkl, že zřejmě „bratrstvo eurolidovců a eurosocialistů se na předsedovi EK dohodnou“, přesto by si přál na postu předsedy EK někoho, jako je v Německu žijící český politolog Petr Robejšek. Toho označil za solidního člověka, který má intelektuální převahu jak nad Schulzem, tak i nad dalším uvažovaným předsedou EK Junckerem.

Nechce se zařadit mezi „eurolidi“

Do Bruselu se ani po zvolení europoslancem nechce Mach odstěhovat. Vysvětlil to tím, že aby mohl hájit zájmy svých občanů, musí s nimi žít. Ti europoslanci, kteří se do Bruselu přestěhují, nebo kteří mezi Českem a Bruselem pendlují, tak z nich se prý stali „eurolidé“. „Mají ten servis, jejich duše se změní. Když budu žít tady, zachovám si duševní zdraví,“ uvedl s tím, že se nebude účastnit ani jednání výborů Evropského parlamentu, protože hlavní je hlasování na plénu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…