Šéf Svobodných řekl, kdy bychom mohli vystoupit z EU. A co by následovalo

18.10.2013 18:44

REPORTÁŽ Dost bylo Evropské unie, republika nemůže volně obchodovat a lidé mohou cestovat prý i bez omezujících směrnic a nařízení, tvrdí Svobodní. Strana ale zároveň upozorňuje i na to, že jí nejde primárně o opuštění EU, ale že prosazují hlavně svobodu každého člověka a právo na život bez jakéhokoli diktátu. Právě o budoucnosti Evropy a Česka hovořil šéf Svobodných Petr Mach v Olomouci.

Šéf Svobodných řekl, kdy bychom mohli vystoupit z EU. A co by následovalo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

O tom, zda lze vystoupit z Evropské unie, diskutoval Petr Mach s veřejností v sále Vlastivědného muzea v Olomouci. „Pokud by Česká republika vystoupila z Evropské unie, budou moci lidé stále volně cestovat, volný obchod může zůstat zachovaný a nebudou nás omezovat evropské směrnice. Jeden ze základních pěti bodů našeho programu je o tom, že se dá existovat mimo Evropskou unii a přitom zachovat to, co považujeme na evropské integraci za dobré,“ upozornil hned ze začátku Mach.

„Vystoupení z EU ale není náš primární cíl. Našim cílem je svoboda člověka. Nechceme, aby nám někdo něco nadiktoval, ať už z Prahy nebo z Bruselu. Chceme, aby politici nesli za své činy zodpovědnost a aby se na jejich činy dalo dohlédnout. Ovšem u nás systém funguje tak, že polovina zákonů přichází z Bruselu a politici pro ně hlasují automaticky, protože se ví podle smlouvy o EU, že když nějaký stát neodhlasuje příslušný zákon, tak přijdou finanční sankce. Pokud se něco odhlasovat musí, pak to není hlasování podle nejlepšího vědomí a svědomí. Domníváme se, že svobodu člověka tyto směrnice a nařízení omezují. To neznamená, že bychom byli protievropští. Jen k výhodám, jako je volný obchod nebo cestování, Unii nepotřebujeme,“ doplnil později.

Mohli bychom opustit EU jako Velká Británie

Lidem ve Velké Británii prý podle Macha směrnice EU vadí, a tak se dá očekávat, že tu vyhlásí o této otázce referendum. Podle průzkumů z Velké Británie by se údajně v současné době vyslovila většina lidí pro odchod. „V roce 2017 bude ve Velké Británii pravděpodobně referendum a lidé budou hlasovat pro vystoupení. Británie, jako by byla už jednou nohou venku, protože si vyjednala řadu výjimek, například se na ni nevztahuje povinnost přijmout euro, nevztahuje se na ni Listina základních práv Evropské unie. I přes tyto výjimky lidé negativně přijímají regulace z Bruselu,“ popsal Mach.

„Bylo by praktické uspořádat také u nás referendum v roce 2017. Chápu, že se řada lidí bude cítit lépe, když s námi opustí EU i Velká Británie. Je pravděpodobné, že pak může nastat lavina a budou se přidávat další. Silná euroskeptická hnutí jsou ve Finsku nebo v Holandsku, kde toho lidé začínají mít dost,“ dodal.

Lichtenštejnský kníže by nás rád viděl v EFTA

Petr Mach má jasno i v otázce, co by bylo po vystoupení z EU. Za vhodné sám považuje vstup do Evropského sdružení volného obchodu, nemusí to být ale podmínkou. „Hovořil jsem s lichtenštejnským knížetem a ten říkal: „My jsme otevření. Jakmile by Česká republika nebyla členem Unie a požádala by o členství v EFTA, hned by jí to bylo umožněno.“ Já bych byl pro, aby se Česká republika, pokud vystoupí z Evropské unie, k tomuto sdružení přidala, ale není to nezbytnost. Jsou země, které nejsou v EU, nejsou členy EFTA a mají dojednaný volný obchod,“ uvedl s tím, že jde jen o to, jaká forma spolupráce se dojedná.

„EFTA je volné sdružení, které nevydává žádné regulace a nenutí své členy přijmout jednu měnu. Jediné, co svým členům zajišťuje, je to, že sdružuje země, které chtějí mít mezi sebou volný obchod a sjednává obchod s dalšími státy. Jsou tam dnes čtyři státy: Švýcarsko, Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Když se řekne, že Evropská unie zajišťuje volný obchod, tak já to beru velmi s rezervou. Vím, že naopak systematicky brání dovozu ze zahraničí vysokými cly, takovými, aby jí maximalizovaly výnos do bruselského rozpočtu. Přál bych si, když Česká republika vystoupí z Evropské unie, aby lidé neměli trápení s dovozem a vývozem. Jsem příznivcem volného obchodu i cestování, myslím si, že podobně jako Švýcarsko by mohla být součástí Schengenu,“ doplnil.

Žádné sankce neexistují, můžeme v klidu odejít

V diskusi se pak lidé dotazovali i na případné sankce, které by republice mohly z Bruselu hrozit. „Žádné sankce neexistují. Někdo tvrdí, že když jsme příjemcem evropských dotací, tak to po nás pak někdo může chtít zpátky. Nemůže. Je to dotace a dar, který je draze vykoupený tím, že musíme plnit všechny směrnice a nařízení,“ reagoval Mach. Šéf Svobodných také upozornil na zájem, který mezi veřejností jeho strana vzbuzuje a připomenul blížící se volby. „Kampaň nekončí. Ještě máme před sebou několik dnů. Možná to budou dny o tom, jestli se povede překonat těch pět procent nebo ne. Určitě jsme se obrovsky posunuli v podpoře veřejnosti i po stránce zájmu médií,“ konstatoval Mach. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…