Šéf TOP 09 Pospíšil se zastal Babiše ve věci přijímání uprchlíků. Opravdu

18.07.2018 17:41

Předseda TOP 09 Pavel Pospíšil zavítal do středečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu. Rozcupoval vládu Andreje Babiše (ANO). V jedné věci se však Babišova kabinetu zastal. Podle Pospíšila je dobře, že Babiš odmítl žádost Itálie o přijetí několika uprchlíků z celkového počtu 450.

Šéf TOP 09 Pospíšil se zastal Babiše ve věci přijímání uprchlíků. Opravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

V první řadě Jiřího Pospíšila zaskočilo, že vládě byla vyjádřena důvěra teprve před pár dny a už se mění její druhý ministr. Napřed exministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a včera Petr Krčál (ČSSD). „Opravdu v tomto směru je vláda Andreje Babiše unikátní,“ poznamenal ironicky host s tím, že si nepamatuje jinou vládu, ve které by se takto rychle po zrodu kabinetu odehrály dvě změny. Svědčí to prý o jisté personální slabosti kabinetu Andreje Babiše.

Jemu osobně ale ještě více vadí, že Babišův kabinet znovu vtáhl do podílu na moci komunisty. „Andrej Babiš chtěl být za každou cenu premiérem, jasně to deklaroval a výsledek toho je, že třicet let po revoluci znovu máme komunisty u moci. Oni budou tu vládu ovlivňovat, oni jí nevyjádřili podporu z nějakého altruismu, oni za to budou něco chtít,“ zlobil se Pospíšil. „Jako bychom zapomněli na naši komunistickou minulost,“ kroutil host hlavou nespokojeně.

Pár slov padlo i k uprchlické krizi. „Já jsem přesvědčený, že máme v České republice dát azyl tomu, kdo o něj v ČR požádá, a především, kdo splní zákonné podmínky,“ zdůraznil Pospíšil s tím, že nemá smysl dovážet do Česka uprchlíky, kteří nestojí o azyl v naší zemi. Můžeme prý Itálii nabídnout jinou pomoc.

 

Stranou pozornosti Jiřího Pospíšila nezůstala ani poměrně neveselá situace TOP 09, která se podle předvolebních průzkumů pohybuje pod hranicí počtu hlasů nutných pro vstup do Sněmovny. Pospíšil přesto věří, že se TOP 09 opět zvedne, ale během prvního roku nelze čekat zázraky. Jistý posun v preferencích si prý Pospíšil slibuje od spolupráce s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) s podporou KDU-ČSL.

Pospíšil věří, že TOP 09 a STAN v Praze uspějí, a až se tak stane, Pospíšil se prý bude angažovat v pražské politice. V takovém případě by Pospíšil znovu nekandidoval na post europoslance. Jistou naději vidí také v tom, že dochází ke generační obměně ve straně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…