Šéf ÚZIS: Analyzujme, pak odhalme slabá místa ve zdravotnictví

31.07.2014 9:28

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) by měl pod novým ředitelem Ladislavem Duškem po dlouhých letech konečně osvětlit kvalitu české zdravotní péče. Hodnocení zdravotnických zařízení pacientům k dispozici zřejmě nebude, Dušek nicméně slibuje nápravu nedostatků a tvrdé tresty pro hříšníky.

Šéf ÚZIS: Analyzujme, pak odhalme slabá místa ve zdravotnictví
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok

Jaroslav Dušek se hodnocení kvality zdravotní péče věnuje dlouhodobě. Před nástupem do ÚZIS hodnotil onkologická centra. Jeho hlavním úkolem v Ústavu zdravotnických informací a statistiky bude vybudovat datovou základnu hodnocení kvality péče. „Tedy využijme dostupná data, dolujme z nich objektivní indikátory kvality péče a analyzujme je. Potom odhalme slabá místa ve zdravotnictví,“ popisoval v rozhovoru pro Lidové noviny náplň své práce.

Občan má právo znát kvalitu lékařské péče

Výsledky jeho ústavu poputují nejprve k poskytovatelům zdravotní péče a následně ke zřizovatelům zdravotnických zařízení a informovaným plátcům (tj. zdravotním pojišťovnám). Ti by se měli postarat o to, aby byly zjištěné nedostatky napraveny. Veřejnosti by údaje nějaký čas neměly být přístupné. „Nic nezískáme tím, že budeme nějaké nemocnice prvoplánově pranýřovat. Tím bychom jen vyděsili pacienty,“ vysvětloval Dušek.

„Občan má právo, aby byl o kvalitě léčebné péče, kterou konzumuje, informován na základě objektivních a reprezentativních dat. Až je připravíme, naučíme se s nimi pracovat, otevřeme kapitolu informování občanů. Ale je nutné ujasnit si, co jim chceme sdělit,“ dále uvedl.

Instituce, do jejíhož čela nastoupil v květnu letošního roku, se podle něj potýká s několika nedostatky, jejichž napravení si dal nový ředitel za cíl. „Problémem je to, že je to instituce, která ustrnula hluboko v minulém století, co se týče technologie. Mnoho agend se sbírá ručně. Jediné, co mohu nyní udělat, je dozorovat, aby dobře vznikla elektronická uložiště, a pak celý ústav přepnout na modernější techniku,“ popisoval problém a jeho chystanou nápravu.

Zastaralá instituce

Dalším úkolem do budoucna je prý restrukturalizace dat. Velká část údajů je totiž sbírána bez vážnější debaty s odbornou veřejností. Třetím vytyčeným cílem je navázání spolupráce s plátci zdravotní péče. „Zdravotní pojišťovny disponují spoustou informací. Skutečná spolupráce by významně pomohla českému zdravotnictví,“ myslí si Dušek.

Ladislav Dušek je držitelem akademických titulů v oborech mikrobiologie, ekologie, chemie životního prostředí a fyziologie živočichů. Specializuje se mimo jiné na analýzu a hodnocení dat a aplikaci statistických metod v biologii a medicíně. Do čela Ústavu zdravotnických informací a statistiky byl jmenován ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem letos v květnu. 

reklama

autor: luš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…