Šéf Ústavního soudu, nejvyšší státní zástupce, ombudsmanka... Takto je soudí lidé

13.11.2014 16:40

Centrum empirických výzkumů STEM zjišťoval, jakou podporu mají představitelé institucí spravedlnosti a pořádku. Nejlépe dopadl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, kterému důvěřuje 68 procent občanů. Ombudsmanka Anna Šabatová má sice menší důvěru veřejnosti než její předchůdce, přesto je to více než polovina dotázaných.

Šéf Ústavního soudu, nejvyšší státní zástupce, ombudsmanka... Takto je soudí lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Dvoutřetinová většina veřejnosti (68%) má důvěru v předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského. Tři pětiny občanů (60 %) důvěřují nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. Mírně nadpoloviční většina veřejnosti má důvěru v policejního prezidenta Tomáše Tuhého (57 %), předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou (56 %) a ombudsmanku Annu Šabatovou (54 %). To jsou čísla, která ukazují, že představitelé spravedlnosti a pořádku mají podporu většiny obyvatel.

Říjnový průzkum STEM sledoval míru důvěry české veřejnosti v představitele hlavních soudních a policejních institucí. Ze zkoumaných osobností má nejvyšší důvěru veřejnosti předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Důvěřuje mu dvoutřetinová většina občanů. Třípětinová většina lidí důvěřuje nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. Policejnímu prezidentovi Tomáši Tuhému, předsedkyni Nejvyššího soudu Ivě Brožové a ombudsmance Anně Šabatové důvěřuje mírně nadpoloviční většina veřejnosti.

Míru důvěry ovlivňují stranické preference

Míru důvěry v Pavla Rychetského sleduje STEM od roku 2009. Z časové řady je patrné, že se jeho důvěryhodnost postupně zvyšovala, zvláště v letech 2012 a 2013.  

STEM rovněž porovnal důvěryhodnost některých osobností s jejich předchůdci ve funkci. Zatímco Anna Šabatová je zatím důvěryhodnou ombudsmankou pro nižší podíl občanů než její předchůdce Pavel Varvařovský, důvěryhodnost současného policejního prezidenta Tomáše Tuhého je zcela stejná jako důvěryhodnost jeho předchůdce Martina Červíčka.

Významné rozdíly v podpoře jsou podle zjištění STEM ve skupinách lidí s odlišnými stranickými preferencemi. Pavlu Rychetskému důvěřuje výrazná většina stoupenců všech parlamentních stran s výjimkou příznivců Úsvitu. Anně Šabatové nejčastěji důvěřují příznivci KDU-ČSL a TOP 09, nejméně sympatizanti Úsvitu. Nižší důvěryhodnost Anny Šabatové, Tomáše Tuhého, Ivy Brožové a Pavla Zemana zaznamenal STEM u stoupenců KSČM.

Citovaný výzkum STEM byl proveden v sérii TRENDY na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 13. až 20. října 2014. Respondenti byli vybráni
metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl soubor 1049 respondentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…