Šéf zelených pohovořil v rádiu o narušování demokratické krajiny. Škůdci jsou prý ANO a Úsvit

27.01.2014 18:01

Staronový předseda Strany zelených Ondřej Liška se ostře vymezil proti hnutím ANO a Úsvit přímé demokracie. Jejich středolevá strana prý nechce mít nic společného ani s těmito stranami, ani s ODS nebo KSČM. Ve vysílání Českého rozhlasu také zdůraznil, že strana musí hledět především do budoucnosti a nemůže neustále operovat s podporou zesnulého exprezidenta Václava Havla.

Šéf zelených pohovořil v rádiu o narušování demokratické krajiny. Škůdci jsou prý ANO a Úsvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Ondřej Liška o víkendu obhájil post předsedy Strany zelených - již počtvrté. Jako čerstvě potvrzený lídr této strany zavítal jako host do pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu. Hned v úvodu pořadu zdůraznil, že zelení získali dva senátory a daří se jim i na úrovni obcí. Faktem však také je, že jako předseda nedokázal zelené přivést do Poslanecké sněmovny, a to hned dvakrát. Co je tedy jeho cílem do budoucna?

S ANO, Úsvitem, ani s ODS či KSČM nepůjdeme

„Mým cílem je, abychom získali mandát v Evropském parlamentu, abychom získali další senátory, aby zelení mohli případně založit senátní klub a abychom zdvojnásobili počet zastupitelů,“ prohlásil Liška. Sám chce zamířit právě do Evropského parlamentu a odtamtud chce více upozorňovat na to, co vlastně europoslanci dělají i pro Česko. To, že nejsou čeští europoslanci tolik vidět na národní úrovni, považuje Liška za jejich zásadní chybu, on prý vidět bude.

Následně se ostře vymezil vůči hnutí ANO a jejímu předsedovi Andreji Babišovi. Zásadně prý nesouhlasí se zavedením většinového volebního systému v Poslanecké sněmovně, po které volá právě ANO. A zároveň se musí rozsvítit „červená kontrolka“ varující před koncentrací mediální moci v rukou muže, jako je Andrej Babiš.

Jsme středolevá strana

Stranou Liškovi pozornosti nezůstává ani zákon o financování politických stran a řada ekologických a sociálních témat. Nejdůležitější však je bránit omezování demokratického prostoru v Česku. „ANO a Úsvit narušují českou demokratickou krajinu," míní Liška. Důsledně také vyloučil spolupráci s KSČM a ODS. Zelení se cítí být programem blízcí KDU-ČSL a v některých bodech sociální demokracii. „To, že zelení vnímají sami sebe jako středolevou stranu, je přirozené u nás i na Západě."

V pořadu se také vyjadřoval k výrokům Matěje Stropnického, který se vymezoval vůči odkazu prvního českého prezidenta Václava Havla. Podle Lišky to neznamená, že by se zelení „odstřihávali“ od odkazu Václava Havla, ale jde o to, že strana nemůže žít pouze z minulosti, musí hledět především do budoucnosti a jít dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…