Šéf Zemanovy ochranky: Položím za prezidenta život

29.05.2013 8:31

Blesk přináší rozhovor s Petrem Dongresem, šéfem ochranky prezidenta Miloše Zemana. Plukovník, který velí hradním bodyguardům, si prý svou kariéru skutečně „vyšlapal“ od role pěšáka v uniformě, který byl připraven hlavu státu chránit vlastním tělem.

Šéf Zemanovy ochranky: Položím za prezidenta život
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman se svou družinou

Na dotaz, zda by za prezidenta položil život, odpovídá jednoznačně: "Samozřejmě, od toho jsem tady. I všichni ostatní ochránci." Muž, který ve službách prezidentů působí už od roku 1994, pamatuje na Hradě leccos.

Do vedení ochranky se dostal po chrastavském incidentu, při kterém došlo ke střelbě na prezidenta Klause z airsoftové pistole. Následoval pochopitelný „průvan“ v ochranné službě. „Po svém nástupu do funkce jsem určité věci přehodnotil a na základě toho prošel výcvik velkou změnou,“ přiznává Dongres.

Na druhou stranu však muži, kteří v Chrastavě selhali, působí v ochrance dále a dokonce dále chrání tehdy napadeného Václava Klause. „Vyhověli jsme požadavku pana prezidenta Zemana, že tito ochránci nebudou sloužit u něj. Jsou u pana exprezidenta Klause, který s tímto nemá problém,“ říká šéf ochranky.

Kromě současné a bývalé hlavy státu bodyguardi střeží též první dámu a z rozhodnutí ministra vnitra též prezidentskou dceru Kateřinu. Na zvídavý dotaz, kolik bodyguardů vlastně službu zajišťuje, odpověděl se smíchem: „Myslím, že tohle by vám žádná tajná služba na světě neřekla.“

Místo toho se alespoň pochlubil novým spektrometrem, který má v okolí hlavy státu odhalovat výbušniny. Během několika vteřin dokáže rozpoznat neznámou látku, která by se dříve musela posílat na zkoumání do laboratoře. „Laser nasměrujete na látku a přístroj ji pak během chvíle vyhodnotí na základě své databáze, která má zhruba dvanáct tisíc záznamů,“ popisuje se zaujetím šéf ochranky.

Bodyguardi prý šikovnou krabičku nosí všude, podle Dongrese ovšem nikoliv proto, aby kontrolovala alkoholické nápoje, které jsou prezidentovi podávány. „To vzniklo z toho, že se podobný typ spektrometru proslavil v kauze metyl,“ vysvětluje plukovník. Ve skutečnosti je to však pouhá zhruba setina toho, co přístroj dovede. Užívá se tedy především na identifikaci chemikálií a výbušnin.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…