Šéf americké nadace, která prý chce svrhnout naše politiky, nám promlouvá do duše kvůli Havlovi

24.11.2014 8:09

Šéf americké Národní nadace pro demokracii (NED) Carl Gershman v rozhovoru pro Lidové noviny zkritizoval odklon Česka od havlovské zahraniční politiky. A předestřel, v čem to naší zemi poškodí.

Šéf americké nadace, která prý chce svrhnout naše politiky, nám promlouvá do duše kvůli Havlovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Příznivci prvního prezidenta svobodné Československé i České republiky oslavovali

Carl Gershman kritizoval odklon Česka od havlovské zahraniční politiky a rezignaci na pomoc disidentům již minulý týden v komentáři „Vzdávají se Češi své morální odpovědnosti?“, který otiskl deník Washington Post.

Vedlo ho k tomu údajně to, že se na pražském Foru 2000 slyšel náměstka ministra zahraničí Petra Druláka hovořit o falešném univerzalismu lidských práv a také se dozvěděl, že Ministerstvo zahraničních věcí chce zavřít program transformační pomoci pro disidenty v totalitních státech. Korunoval to prý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který se konference nezúčastnil, aby se nemusel setkat s premiérem tibetské exilové vlády, jenž na Foru 2000 přednesl svůj příspěvek.

„Tehdy jsem si řekl, že se tu děje něco hlubšího. Že se vracíme do roku 1938 – k politickému appeasementu,“ uvádí Gershman.

Appeasement spatřuje ve snaze dekonstruovat Havlův odkaz v zahraniční politice, zejména v lidských právech a v chování vůči Rusku. Jasným příkladem je podle něj popírání přítomnosti ruských vojáků na Ukrajině z úst prezidenta Zemana, pohrdání ruskými politickými vězni, to postupné zabydlování se v pohledu na svět, jak ho vidí ruský prezident Vladimir Putin. Není to ale údajně problém jenom České republiky, nýbrž celé střední Evropy. Ústup z principiálních pozic a snahu přizpůsobit se Putinovi Gershman vidí rovněž na Slovensku či v Maďarsku.

Anketa

Je konec roku 2014. Koho chcete za prezidenta v roce 2018, kdy bude příští volba hlavy státu?

hlasovalo: 46512 lidí

V čem přesně odklon od dosavadní politiky lidských práv Česko poškodí? „Zaprvé tu jsou důsledky appeasementu vůči Putinovi. Větry dějin začaly zprudka dout a nemyslete si, že jste v bezpečí. Zadruhé díky Václavu Havlovi máte velký morální a intelektuální vliv daleko přesahující velikost vašeho státu. Jste respektovaní. A vy teď ten vliv zahazujete. Ztrácíte ho a prohrajete to. Místo respektu se dočkáte pohrdání,“ míní šéf Národní nadace pro demokracii, jejímž hlavním úkolem je podporovat disidenty a lidská práva v zahraničí.

NED by se mohl pokusit změnit režim v ČR

Na adresu Carla Gershmana zaznívají kritické hlasy ze samotných Spojených států amerických. Daniel McAdams z Institutu Rona Paula na základě Gershamnova komentáře ve Washington Post varuje, že by se americká vláda mohla prostřednictvím Národní nadace pro demokracii pokusit o změnu režimu v České republice.

„Prezident NED Carl Gershman je dokonalým ztělesněním toho, proč by Spojené státy neměly provozovat subjekt, který je určen pro destabilizaci Washingtonu nepohodlných režimů. Za posledních dvacet let vytáhl mnoho milionů dolarů z kapes amerických daňových poplatníků, aby změnil některé režimy v zahraničí. Bohužel se za tu dlouhou dobu nikterak nezměnil režim v samotném NED. Gershman, bývalý trockista, vede Nadaci pro demokracii po celou dobu její existence. Podílí se na svržení režimů v zahraničí, ale sám nikdy do žádného úřadu zvolen nebyl," píše McAdams.

„Neustále má k dispozici horentní sumy peněz a je vždy připraven je použit na změnu režimu, na který mu americká vláda ukáže. Když se někam upře pozornost Carla Gershmana, přijdou problémy. Proto by se Česká republika měla mít na pozoru," přidává varování.

Český překlad k přečtení ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…