Šéf australských muslimů spojil pařížské útoky s islamofobií

17.11.2015 6:37

Nejvyšší představitel muslimů v Austrálii spojil páteční teroristické útoky v Paříži s rasismem a islamofobií v evropské společnosti. Vysloužil si za to dnes podle agentury AP kritiku ze strany australských politiků a médií.

Šéf australských muslimů spojil pařížské útoky s islamofobií
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pařížané drží minutu ticha za oběti teroristických útoků na náměstí Republiky

Australský velký muftí Ibrahim Abu Mohammed, který je původem z Egypta, vydal společně s radou australských imámů prohlášení, ve kterém vyjádřil hlubokou soustrast rodinám a přátelům obětí masakru, který si vyžádal 129 mrtvých.

„Tyto nedávné incidenty poukázaly na skutečnost, že současná strategie vypořádávání se s hrozbou terorismu nefunguje,“ uvádí se v nedělním prohlášení. „Je proto nezbytné, aby se všechny příčinné faktory, jako je rasismus, islamofobie, omezování svobody prostřednictvím sekularizace, dvojaká zahraniční politika a vojenské intervence komplexně řešily,“ píše se dále v textu.

Australští politici a přední novináři komuniké zkritizovali. „Mezi nevinnými oběťmi v Paříži a islamofobií není žádná souvislost,“ uvedl dnes list The Australian ve svém úvodníku.

Zpřísnění zákonů

Ministr pro přistěhovalectví Peter Dutton prohlášení odsoudil a vyzval nejvyššího muslimského klerika, aby útoky jednoznačně odsoudil.

Austrálie si dělá starosti s částí svém muslimské menšiny. Podle vládních odhadů bojuje na Blízkém východě po boku radikálů nejméně 100 Australanů a na půdě Austrálie se k jejich podpoře hlásí až 150 lidí.

Austrálie zpřísnila své protiteroristické zákony a za zločin je nyní považováno i to, když někdo cestuje do oblastí, které jsou centrem aktivit teroristů. Jde kupříkladu o irácké město Mosul či právě o syrskou Rakku. Hrozí za to až deset let vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…