Šéf bílinského stavebního úřadu má jít na sedm let do vězení. Kvůli fotovoltaice

22.02.2015 16:03

Vedoucí stavebního úřadu v Bílině na Teplicku Milan Vondráček má za zneužití pravomoci úřední osoby a nebezpečné vyhrožování strávit sedm let ve vězení. Rozhodl o tom ústecký krajský soud. Zároveň Vondráčkovi uložil zákaz činnosti ve státní správě a samosprávě na šest let. Podle soudu úředník povolil stavbu solární elektrárny v místech, kde to územní plán nedovoloval.

Šéf bílinského stavebního úřadu má jít na sedm let do vězení. Kvůli fotovoltaice
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Vondráček u soudu vinu popíral. Podle předsedy senátu Jiřího Bednáře je ale zřejmé, že o nezákonném povolení rozhodnul. "Z výpovědí svědků je patrné, že právě on byl tou osobou, která povolení vydala," řekl Bednář v odůvodnění rozsudku.

Vondráček podle obžaloby povolil v rozporu se zákonem v září 2010 stavbu elektrárny společnosti Energosun. Na nezákonné povolení pak upozornil Vondráčkův podřízený Jan Bláha, kterému pak Vondráček podle soudu vyhrožoval.

Trest krajského soudu je souhrnný, senát zrušil už pravomocný rozsudek, kterým soud na konci ledna Vondráčka potrestal za to, že sám sobě povolil přípojku k chatě v chráněné krajinné oblasti. Za zneužití pravomoci tehdy dostal roční podmíněný trest.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…