Šéf britských labouristů promluvil na BBC, a dost nečekaně. Podpořil stahování jaderných zbraní a zdůraznil vinu NATO za Ukrajinu

27.09.2015 22:39

Nový šéf britské opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn dnes potvrdil, že hodlá prosazovat stažení britských jaderných zbraní. Připustil však, že některé jeho spolustraníky bude o správnosti tohoto plánu obtížné přesvědčit. Nebylo to však to jediné, co zaznělo na výročním sjezdu britských labouristů.

Šéf britských labouristů promluvil na BBC, a dost nečekaně. Podpořil stahování jaderných zbraní a zdůraznil vinu NATO za Ukrajinu
Foto: pixabay.com
Popisek: vlajka Velké Británie

Jaderné zbraně budou jedním z témat výroční konference Labouristické strany, která dnes začala v britském městě Brighton. Účastníci konference by podle serveru BBC měli o postoji strany k programu jaderných raket Trident hlasovat ve středu. „Mé názory na Trident jsou dobře známé,“ uvedl Corbyn. „Chci, abychom plnili své závazky v rámci smlouvy o nešíření jaderných zbraní,“ dodal.

Server Britské listy k tomu dodává, že to zdaleka není jediné téma, které se na sjezdu řešilo. Britským novinářům řekl Corbyn pár slov např. také k Rusku či NATO. Z jeho úst třeba zaznělo, že nepodporuje žádnou agresivní politiku, tedy ani tu ruskou prezidenta Vladimira Putina. To však neznamená, že by stranil NATO, a to ani pokud jde o ukrajinskou krizi. „Vina je tak trochu na obou stranách. NATO se rozšiřovalo na východ. Musí být dosaženo politického řešení,“ vyjádřil názor.  

Bylo tedy možné považovat rozšíření NATO na východ za chybu? Podle Corbyna to takto brát nelze, protože ony východní země se samy rozhodly, že chtějí být členy NATO, a aliance je dobrovolně přijala. Tomuto procesu nelze nic vytknout, protože byl toliko projevem svobodné vůle. I snaha Ukrajiny stát se členem NATO je stejným svobodným projevem vůle.  

Prozradil, že se sám rozhodně necítí být stoupencem monarchie, ale plně respektuje, že to většina Britů vidí jinak, takže se je nechystá přesvědčovat, že by se jim v republikánském zřízení žilo lépe.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…