Šéf činohry Národního Dočekal kritizoval ministerstvo: Je to další z řady zmatků

13.09.2012 14:43

Michal Dočekal, umělecký šéf činohry Národního divadla, vystoupil ve čtvrtečním odpoledním vysílání České televize, aby okomentoval nejnovější události, které se kolem první scény začaly odehrávat poté, co ministryně kultury Alena Hanáková odvolala jejího ředitele Ondřeje Černého a na jeho místo dosadila svého ekonomického náměstka Martina Sankota.

Šéf činohry Národního Dočekal kritizoval ministerstvo: Je to další z řady zmatků
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Balet, Státní opera Praha

Podle Dočekala by jeho pověření, byť jen dočasné, bylo zrušeno, neboť  je prý třeba, aby se pověřeným ředitelem stal někdo zevnitř Národního divadla. Jako konkrétní jméno doporučil Václava Peloucha, dosavadního provozně- technického ředitele divadla. O něm přitom pověřený ředitel Martin Sankot v úterý v televizním rozhovoru řekl, že ve skutečnosti řídil divadlo místo odvolaného Ondřeje Černého.

Televizní reportérka se pozastavila nad tím, zda takto kategorický požadavek divadelníků není nátlakem na ministryni. S tím však Dočekal nesouhlasí. „My tu situaci nezapříčinili. Způsobilo to ministerstvo, které naprosto nesmyslně odvolalo ředitele Černého,“ namítá. Podle něj se obvykle ředitel vybíral rok dopředu, nyní byl odvolán ze dne na den.  „A my tu situaci nyní musíme řešit,“ upozorňuje.

Nejasně odůvodněné odvolání ředitele Černého bylo podle něj jen další ukázkou zmatečného jednání ministerstva, které prý velmi poškozuje Národní divadlo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…