Šéf dopravní policie: Chodci budou muset nosit reflexní prvky. Jinak zaplatí pokutu

04.04.2014 19:35

Chodci, kteří se budou pohybovat za snížené viditelnosti po komunikaci bez veřejného osvětlení, budou mít zřejmě zákonnou povinnost nosit na oděvu reflexní prvky. Vyplývá to z vyjádření šéfa dopravní policie Tomáše Lercha v pátečním pořadu Interview ČT24.

Šéf dopravní policie: Chodci budou muset nosit reflexní prvky. Jinak zaplatí pokutu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dopravní kontrola

V pořadu zazněla informace o zkušenosti z Estonska, kde poté, co zavedli povinnost chodců nosit reflexní prvky na oděvu, velmi výrazným způsobem s nimi poklesl počet dopravních nehod.

Podle Lercha se nyní připravuje návrh zákonné úpravy, podle které by chodec musel mít na sobě reflexní značení, pokud by se pohyboval na komunikaci za snížené viditelnosti v místech, kde není veřejné osvětlení. Porušení této povinnosti bude možné sankcionovat blokovou pokutou až do výše dvou tisíc korun.

Na námitku moderátorky, zda je nutné takovou záležitost vymáhat pod hrozbou pokuty, Lerch vysvětlil, že „čísla za letošní zimu ukazují, že řada chodců si tu povinnost ne zcela uvědomuje".

Proto by měla větší vymahatelnosti této povinnosti pomoci právě hrozba sankce. Pokud se skutečně podaří tuto povinnost uzákonit, před začátkem její platnosti by měla předcházet velká mediální a osvětová kampaň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…