Šéf euroskupiny popřel tvrzení Atén o brzké dohodě s věřiteli

03.07.2015 15:20

Tvrzení řecké vlády o blízké dohodě s mezinárodními věřiteli jsou "naprosto falešná". Uvedl to šéf ministrů financí eurozóny, takzvané euroskupiny, Jeroen Dijsselbloem. Upozornil přitom, že budoucnost Řecka bude mimořádně obtížná bez ohledu na výsledek nedělního referenda o přijetí podmínek věřitelů pro poskytnutí finanční pomoci.

Šéf euroskupiny popřel tvrzení Atén o brzké dohodě s věřiteli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Řecký premiér Alexis Tsipras vyzývá voliče, aby podmínky věřitelů v referendu odmítli. Tvrdí, že takový výsledek posílí vyjednávací pozici Řecka a pomůže k dosažení lepších podmínek finanční pomoci. Ve čtvrtek Tsipras prohlásil, že čeká uzavření dohody s věřiteli do 48 hodin od nedělního referenda. Rychlou dohodu avizoval i řecký ministr financí Janis Varufakis.

Podle Dijsselbloema však bude muset Řecko v každém případě činit obtížná rozpočtová opatření. "Každý politik, který tvrdí, že to v případě "ne" (v referendu) nebude nutné, dělá ze svých lidí hlupáky," prohlásil šéf euroskupiny.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes uvedl, že odmítnutí podmínek věřitelů v nedělním referendu by dramaticky zhoršilo pozici Atén v jednáních o řešení řecké dluhové krize. "Dokonce i v případě, že budou hlasovat 'ano', budou jednání obtížná," dodal.

Nejnovější průzkumy veřejného mínění v Řecku ukazují, že referendum bude vyrovnané. Pro návrh věřitelů, který počítá s reformami, se vyslovilo o něco více lidí než pro opačnou možnost, ukazují výsledky ankety řeckého institutu ALCO. Podle jiného průzkumu pro agenturu Bloomberg News by naopak s nepatrným náskokem zvítězilo "ne".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…