Šéf evropských liberálů agitoval z ČT: Ti vaši nacionalisté z vás zase chtějí udělat malý stát

20.09.2016 19:34

Předseda frakce ALDE v Evropském parlamentu, někdejší belgický premiér Guy Verhofstadt, promluvil v úterním Interview ČT24. Řekl toho opravdu hodně. Zdůrazňoval, že nacionalisté volají po návratu k malému státu, ale když se uzavřeme za hranicemi, tak tím nevyřešíme ani klimatické změny, ani terorismus. Nacionalisté nepřinášejí řešení problémů. Podle Verhofstadta udělala EU velkou chybu, když začala celou migrační krizi řešit tím, že položila na stůl kvóty.

Šéf evropských liberálů agitoval z ČT: Ti vaši nacionalisté z vás zase chtějí udělat malý stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

V úvodu okomentoval aktuální jednání na půdě OSN. „Snad se lídři OSN na něčem dohodnou a ukážou vůli řešit konflikty. Nejdůležitější konflikt, který zde máme, je v Sýrii. Evropa ale v tomto konfliktu nehraje takřka žádnou roli, jen musí čelit následnému náporu uprchlíků... Já jsem velmi skeptický ohledně řešení syrské krize. My jsme už před lety neudělali to, co jsme udělat měli. Když před lety začaly ty protesty proti Asadovi, tak jsme měli pomoci umírněné opozici. Neudělali jsme nic, ani když Asad použil nepovolené zbraně. To vytvořilo prostor pro vznik Islámského státu a pro akce v Sýrii, které dnes dělají Asad a Rusko,“ rozjel se zostra hned od začátku host.

Nebuďme naivní...

Následně zdůraznil, že Spojené státy nemohou donekonečna tahat horké kaštany z ohně. To je záležitost, kterou by měly řešit evropské armády. Naše armády jsou prý bohužel poměrně neschopné, protože dokážou řešit jen asi desetinu toho, co zvládají Spojené státy. Lze namítnout, že Američané mají větší rozpočet na armádu, ale na to konto je třeba okamžitě říci, že Amerika nevydává na obranu desetkrát víc než Evropa. Podle Verhofstadta bychom měli mít společnou armádu, která by neměla působit jako protiváha NATO, ale jako určitá nadstavba NATO.

Podle hosta musíme být připraveni řešit vlastní problémy. „Nebuďme naivní. Pokud se americkým prezidentem stane Trump, tak už nám Američané nebudou pomáhat. Já bych si samozřejmě nepřál, aby se on stal prezidentem, ale pokud jím bude, Spojené státy už nebudou zasahovat po celém světě,“ varoval.

„Ta největší chyba, kterou jsme udělali, bylo, že jsme nějak nedokázali usměrnit ten proud migrantů. Místo toho jsme začali hned hovořit o kvótách. My jsme měli posílit pobřežní stráž a rozlišovat válečné uprchlíky od ekonomických migrantů... My jsme ale napřed udělali ten poslední krok, což je přesídlování a nějaké kvóty. Američané mají svou pobřežní hlídku a my ji nemáme. Proč ji nemáme. Každý stát si to dělá po svém. I Řekové mají svůj způsob, a to je špatně,“ hřímal dál Verhofstadt.

Europol by měl mít možnost úkolovat českou policii

„Já vždycky říkám, že řecká hranice je také belgickou hranicí, francouzskou hranicí nebo českou hranicí. Na toto nesmíme zapomínat zvláště v situaci, kdy teroristé nectí žádné hranice. Další naší chybou je, že tajné služby neustále pracují jen v národním měřítku. Když v minulosti docházelo k útokům, tak se podle europoslance později ukázalo, že některá z tajných služeb měla informace o hrozícím útoku, ale nepředala je dál.

Bohužel platí, že před terorismem neexistuje stoprocentní ochrana. Přesto by Evropě pomohlo, kdyby se zrodila nějaká evropská FBI, která by toto řešila. „My potřebujeme, aby Europol měl kompetence k tomu, aby mohl dát příkaz německé policii, francouzské policii atd., pokud bude mít informace o hrozícím útoku,“ vyjádřil názor europoslanec.

Pár slov padlo i na adresu islámu. „Většina muslimů je podle hosta úplně normální. My nesmíme všechny muslimy házet do jednoho pytle. Nacionalisté říkají, pojďme se schovat za naše hranice a všechno bude vyřešené, ale to není pravda. Klimatické změny tím nezmizí, teroristé tím také nezmizí. Namísto uzavírání se do národních hranic potřebujeme evropskou armádu a evropské vyšetřovatele hrozících teroristických útoků,“ zdůrazňoval divákům.  

Nakonec se Verhofstadt vyjádřil k Brexitu. Část Britů si prý celá léta přála vystoupení z EU, ale neměli připravený plán, co bude potom. Verhofstadt zdůraznil, že teď vůbec nemluví o Nigelu Faragovi. „Jeho vůbec nezajímá Brexit. Jeho zajímá jen, aby zničil Evropskou unii, aby ji zabil a vrátil se do těch časů mezi dvěma světovými válkami. A vy ve střední Evropě dobře víte, co se mezi dvěma světovými válkami dělo,“ ukončil varovně host.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…