Šéf evropských liberálů podpořil Babiše ve sporu o střetu zájmů

31.03.2014 9:48

Za politicky pokřivené a nepodložené označil šéf frakce liberálů a demokratů (ALDE) v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt nedávné kritické výroky členky výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässle na adresu českého ministra financí Andreje Babiše. V prohlášení zaslaném ČTK Verhofstadt uvedl, že rozhodně podporuje Babišovu snahu bojovat se zneužíváním evropských fondů.

Šéf evropských liberálů podpořil Babiše ve sporu o střetu zájmů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Grässle, která minulý týden přijela do Prahy prověřovat s kolegy chyby v kontrole a auditech fondů EU, Babišovi doporučila, aby se jako ministr vzdal svých firem. K ukončení podnikání poté předsedu ANO vyzval i premiér Bohuslav Sobotka. Sám Babiš ale střet zájmů odmítl s tím, že je majitelem akcií, nikoli podnikatelem. Europoslankyně podle něj nemá správné informace a Sobotka „netuší, co je to podnikat".

Verhofstadt v prohlášení uvedl, že snaha Babišovy strany prosadit změnu v oblasti finanční kontroly a v přístupu k boji se zneužíváním evropských fondů je zásadní a volebními preferencemi ANO jasně potvrzená. „Je odpovědností všech evropských politiků hledat spolu s občany řešení, místo toho, aby se šmahem šířila politicky zkreslená a nepodložená obvinění," uvádí šéf ALDE, aniž by Grässle jmenoval.

Předseda ALDE je přesvědčen, že Evropský parlament je ochoten a schopen podílet se spolu s českými úřady na vymýcení korupce z veřejného života a na zvýšení transparentnosti ve využívání evropských fondů.

Lídr ANO pro evropské volby Pavel Telička počátkem března po setkání s Verhofstadtem v Praze prohlásil, že ANO hodlá s ALDE v Evropském parlamentu spolupracovat. ANO tam nyní své zástupce nemá, při volbách v roce 2009 ještě neexistovalo. Konečné rozhodnutí o tom, k jaké frakci se případně evropští poslanci ANO připojí, chce hnutí učinit až těsně před květnovými volbami nebo po jejich skončení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…