Šéf generálního štábu Bečvář navštívil vojáky v Afghánistánu

03.06.2015 8:29

Nový náčelník generálního štábu Josef Bečvář poprvé ve své funkci navštívil v úterý a dnes české vojáky v neklidném Afghánistánu. Setkal se se zástupci jednotlivých jednotek na základně Bagrám i v Kábulu. Prohlédl si také nová bezpilotní letadla ScanEagle, která česká armáda dostala od amerických kolegů a od začátku června je nasadila do akce.

Šéf generálního štábu Bečvář navštívil vojáky v Afghánistánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Bečvář

"Hovořil jsem tady s vojáky na základně, mám z toho velmi dobrý pocit. Vojáci jsou profesionálové a rovněž při rozhovoru s americkým generálem, který je velitelem této základny, jsem slyšel samé dobré zprávy. Takže jsem na ně hrdý a přeji jim, aby se mise povedla," řekl Bečvář ČTK a televizi Prima během návštěvy letecké základny Bagrám, na jejímž střežení se podílí přes 165 Čechů. 
   
V zemi jednotka, kterou z velké části tvoří vojáci 42. mechanizovaného praporu z Tábora, působí od dubna. Střežit okolí rozlehlé základny bude až do října, tedy přes období, na které povstalecké skupiny tradičně ohlašují svou letní ofenzivu. 
   
"Podle slov velitele roty (kapitána Marka Jeřábka) již toto období nastalo," poznamenal Bečvář. "Jsou místa, kde situace je řekněme klidná, na druhou stranu jsou i určité oblasti, kde je situace pro jednotky, které se tam pohybují, nepřívětivá, mnohdy nebezpečná," dodal. 
   
Jeřábek ČTK řekl, že bezpečnostní situace odpovídá průběhu afghánského léta. Je nyní přibližně stejná, jako v minulých letech, snad i o něco mírnější. "To se ale může ze dne na den změnit," zdůraznil. Poznamenal, že afghánské i koaliční jednotky z Bagrámu se i nadále potýkají s možnými hrozbami, jako jsou například raketové útoky, nástražné výbušné systémy nebo napadení střelbou. 
   
Čeští vojáci vyjíždějí do přibližně patnáctikilometrového okolí, kde plní řadu úkolů zaměřených na zvýšení ochrany základny zejména při potlačování hrozeb raketových útoků. Na patroly je téměř vždy doprovází i afghánští vojáci. "Jejich jednotka je na profesionální úrovni a znalostí prostředí jsou nám velkou oporou. Se spoluprací jsme spokojeni," podotkl Jeřábek. 
   
Bečvář do země přijel pouze několik hodin po útoku, při kterém v noci na úterý zemřelo devět afghánských spolupracovníků české humanitární organizace Člověk v tísni. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…