Šéf hornických odborů v rádiu nepěkně promluvil o Bakalovi

30.03.2015 18:08

V dnešním pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl hostem předseda hornických odborů Jan Sábel. Ten se vyjádřil k zákonu o předčasných důchodech pro horníky. Zmínil se také o Zdeňku Bakalovi a jeho vztahu k OKD.

Šéf hornických odborů v rádiu nepěkně promluvil o Bakalovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ostravské horníky přijeli podpořit i kolegové z Mostecka

Sábel hned na začátek podotkl, že mezi mladými dnes není zájem, jelikož platové ohodnocení není takové, o jakém se hovoří, podle něj se jedná o nástupním platu kolem čtrnácti tisíc korun. Mladí proto dávají přednost jinému zaměstnání.

Na základě Sábelových grafů prý bude rapidně klesat počet zaměstnanců v OKD během let. Do roku 2028 tak má zůstat jen několik tisíc zaměstnanců ze současných čtrnácti tisíc. Podle Sábela by prý velmi pomohlo, kdyby do OKD pomocí dotace zasáhl stát, jako je tomu prý v jiných zemích.

Jan Sábel také řekl, že horníci mají zdravotní následky. Je prý rád, že se podařilo vyjednat zákon, který umožňuje předčasný důchod i těm horníkům, kteří potřebné směny opracovali i po roce 2008 a ne jen před tím, jak to zákon dovoloval minule.

Podle Sábela nemohou politici hovořit o hornících, dokud si sami nevyzkouší na vlastní kůži, jaké je prostředí v dolech. "Jsou zvyklí na kancelářské prostředí,“ řekl Sábel o politicích.

Sábel požaduje, aby do předčasného důchodu mohlo jít ještě dalších 3300 horníků. Podle něj stojí takovýto důchodce podstatně méně než nezaměstnaný. Dalším faktem, proč by měli jít dříve do důchodu, je prý statisticky ověřená informace, že horníci umírají o osm let dříve než průměrný obyvatel České republiky, proto prý vlastně dají státu během života více peněz, než z něj nakonec skrze důchody čerpají.

Dle Sábela požadavek horníků o předčasném důchodu pro dalších 3 300 horníků podpoří ministryně Marksová i ministr Andrej Babiš, alespoň to od nich prý očekává.

Sábel tvrdí, že by bylo nejlepší, kdyby Zdeněk Bakala opustil společnost OKD a nechal to zodpovědným lidem. Předseda hornických odborů je přesvědčen, že Bakalu zajímá jen jeho byznys, nikoliv však lidé, kteří pracují pro OKD. Podle Sábela je v současné době jediným zodpovědným člověkem v OKD výkonný ředitel R. Ekmark.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…