Šéf komunistů Filip: Podpoříme zrušení poplatků a snížení daní na léky

29.01.2014 23:33

O tom, zda bude nová vláda Bohuslava Sobotky schopna splnit své sliby, obsažené v koaliční smlouvě, se diskutovalo ve středečním vydání pořadu Události, komentáře na televizním programu ČT24. Zástupce zejména pravicové opozice tvrdil, že bez zvýšení daní své sliby nebudou moci ministři nové vlády splnit.

Šéf komunistů Filip: Podpoříme zrušení poplatků a snížení daní na léky
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Vojtěch Filip - předseda Ústředního výboru KSČM

Ale i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD nepřímo připustil, že se daně nakonec zvednou, když řekl, že se ještě uvidí, jestli „to půjde bez zvyšování daní“. Lidovecký ministr kultury Daniel Herman podotkl, že neví o tématu z koaliční smlouvy, které by se nemělo objevit ve vládním prohlášení.

Mluvilo se i o vztahu nové vlády k prezidentovi Miloši Zemanovi. Hermana potěšilo, že on i prezident  jsou příznivci vzniku knihovny architekta Jana Kaplického. Mládek připustil, že pokud by vztahy politiků vznikající koalice a Hradu byly lepší, mohl být nový kabinet jmenován už před měsícem. Za jeden z hlavních úkolů prezidenta Mládek vidí ekonomickou diplomacii.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že se bude prověřovat  hospodaření jednotlivých ministerstev, kde se bude mimo jiné zkoumat výhodnost uzavřených smluv.

V pořadu dostala prostor k vyjádření i opozice. Tu pravicovou reprezentoval místopředseda ODS Jan Zahradil. Podle něj nová vláda žije ve vysněném světě o hospodářském růstu a neví, kde vzít peníze.

V další části pořadu ekonom Jiří Schwarz upozornil, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš dosáhl se svým podnikem Agrofert takového úspěchu i proto, že věděl o slabinách českého daňového systému. Tato znalost mu nyní může pomoci tyto slabiny odstranit a tak přinést dodatečné peníze do státního rozpočtu.

Levicovou opozici zastupoval v pořadu šéf KSČM Vojtěch Filip, který připustil, že komunisté mohou podpořit snížení daní z léků a zrušení zdravotnických poplatků. Připustil, že podpoří také návrhy ministra dopravy na doplnění dálniční sítě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …