Šéf komunistů: Německo nám vnutilo Lisabonskou smlouvu. Může přijít Czexit

24.06.2016 11:22

K brexitu se pro Českou televizi vyjádřil i předseda komunistů Vojtěch Filip. Podle jeho názoru dnes sklízíme hořké plody vnucování Lisabonské smlouvy Evropanům, kterou razantně prosazovalo Německo. Nic, co je prosazováno proti vůli lidu, však nemůže mít dlouhého trvání. Tak to alespoň vidí Filip, jenž má za to, že může nastat i odchod Česka z EU.

Šéf komunistů: Německo nám vnutilo Lisabonskou smlouvu. Může přijít Czexit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip

„Německem vnucená Lisabonská smlouva, která byla nucena po neúspěšných referendech, přináší své trpké ovoce,“ zaznělo z úst Filipa. V referendu se přitom původně ukázalo, že lidé o Lisabonskou smlouvu nestojí, a pokud o něco lidé nestojí, nemůže to mít dlouhého trvání.

„Změny musí být provedeny tak, aby to vyhovovalo občanům, a ne byrokratům v Bruselu – EU by se měla změnit z nadvládní organizace v mezivládní organizaci, kde bude dosahováno konsenzu,“ apeloval předseda KSČM na své kolegy politiky. Fakticky tak vyzval k návratu do časů před Lisabonskou smlouvou.

V tuto chvíli podle Filipa nelze vyloučit další exity. A pokud bude EU pokračovat ve stávajícím kurzu, tak nás podle Filipa čeká i czexit. V tuto chvíli to ale není na pořadu dne, protože členství v EU je pro Česko stále výhodné.

Zatímco např. podle think-tanku Evropské hodnoty oslabení Evropské unie nahrává Rusku, Filip hledí na druhou stranu světa. „Rozpad EU je výhodný jen pro USA, které by tak ztratily velkou konkurenci v podobě EU. Proto si také Spojené státy snaží podrobit EU skrze smlouvu TTIP. Tak zní názor šéfa KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…