Šéf komunistů hrozí: Budeme chtít referendum k církevním restitucím

21.08.2013 20:20

Mezi hlavními tématy, která bude chtít KSČM po volbách realizovat, bude vedle změny ekonomické politiky, otázek zaměstnanosti a bezpečnosti občanů také referendum k zákonu o církevních restitucích. V rozhovoru pro server iDnes.cz to prozradil šéf komunistů Vojtěch Filip.

Šéf komunistů hrozí: Budeme chtít referendum k církevním restitucím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

V případě, že budou po volbách schopné levicové strany spolupracovat, jsou komunisté rozhodnuti podpořit referendum o církevních restuticích. „Ve společnosti po přijetí toho zákona i po verdiktu Ústavního soudu zůstala pachuť. Osmdesáti procentům občanů se to zdá nespravedlivé,“ uvedl v rozhovoru Filip.

A referendum chtějí prosadit rovnou ústavním zákonem, proto bude nutná ústavní většina stran, které budou pro tuto variantu. Podle šéfa komunistů se jedná o trvalé téma společnosti, o čemž podle jeho slov vypovídá i bohatá korespondence občanů, kterou prý zaplavují elektronické i pevné schránky zástupců KSČM.

Filip se zároveň vyjádřil i k nejdiskutovanějšímu politickému tématu současných dní, a to předčasným volbám. Jeho strana už si vytyčila náklady na volební kampaň, které budou v desítkách milionů. Oslovit voliče pak komunisté chtějí především osobní agitací, ať už půjde o individuální setkání s občany, nebo hromadná vystoupení na akcích, prozradil pro iDnes.cz Filip, který bude pravděpodobně lídrem jihočeské kandidátky. Jakou budou mít kandidátní listiny konečnou podobu, o tom rozhodne ústřední vybor tento čtvrtek.

Větší boj o levicového voliče

Šéf komunistů přiznal, že se příchodem nových, spíše levicových stran, jako je například Strana práv občanů – zemanovci, posílil levicový elektorát. Sám ale považuje za největšího soupeře v získání levicových voličů sociální demokraty.

Prezident Miloš Zeman v minulém týdnu poskytl Haló novinám exkluzivní rozhovor, v němž avizoval termín předčasných voleb, ale poskytl také doporučení komunistům, aby po volbách upřednostnili prozatím variantu menšinové vlády ČSSD s jejich podporou.

„Já myslím, že pan prezident dobře ví, že KSČM je suverénní politická strana a na rady jiných příliš nedá. O postupu strany rozhodují volené orgány, ústřední výbor, výkonný výbor. A my se o našem postupu budeme rozhodovat podle výsledků voleb s tím, že naše rozhodnutí bude korespondovat s volebním výsledkem. My se nebojíme exekutivy a principu poctivé správy, ale také nejsme z těch, kteří by usilovali být za každou cenu hned ve vládě,“ reagoval Filip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…