Šéf lékařů Kubek v ČT zmínil hru, do které jsou pacienti zatahováni. Nezapomněl ani na Babiše

04.03.2015 21:15

Prezident České lékařské komory Milan Kubek ve středečním Hyde Parku České televize promluvil o poměrech v našem zdravotnictví, došlo na zdravotnické poplatky, ale i na tragickou událost v Uherském Brodě. Kubek neponechal stranou ani „úprk“ českých lékařů do zahraničí či dávání „všimného“ lékařům. Rýpnul si také do Andreje Babiše.

Šéf lékařů Kubek v ČT zmínil hru, do které jsou pacienti zatahováni. Nezapomněl ani na Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident České lékařské komory Milan Kubek

Po zrušení poplatků on sám jako internista prý nevidí žádný razantní příliv pacientů, a pokud jde o peníze, stát je v nemalé míře kompenzoval zvýšením plateb za státní pojištěnce. „A je politická otázka, jestli trestat pacienta za to, že přichází k lékaři. Nešlo o nic jiného,“ zdůraznil hned na úvod host. Podle jeho názoru by si doktoři neměli stěžovat na nárůst pacientů a to i z ekonomických důvodů. Čím víc mají pacientů, tím víc odvedou práce a mají víc peněz.

Úplatky zákon striktně zakazuje, ale ...

Pravdou ale také je, že celý systém stojí na platbách od pojišťoven a ten je podle Kubka poněkud zvláštní, když pacienti mohou chodit po doktorech, jak chtějí, ale lékařům to někdy pojišťovny odmítají zaplatit, což se už pacient nedozví. „A pokud jsou pacienti zatahováni do této hry, tak by pacienti měli mít kompletní informaci,“ zdůraznil. Do těchto her pacienty prý vtahují pojišťovny, které nabádají své klienty, aby hlásili své lékaře, pokud mají pocit, že si lékař účtuje víc úkonů, než provedl.

Ve vysílání Kubek ale razantně odmítl, že by se kvalita péče poskytované lékařské péče v Česku odvíjela od finančních možností klienta. „Náš zákon výslovně zakazuje opětovné hrazení úkonů, které už jsou placeny z veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl lékař s tím, že „úplatky“ jsou zkrátka nelegální. Jiná věc je, když pojišťovny neuhrazují úkony v plné míře, s čímž se musí lékaři vyrovnávat.

„My za velice malé peníze poskytujeme dobrou zdravotní péči.“ Upozorňuje prezident ČLK. Zdravotnictví prý není žádná černá díra, jak o tom často mluví ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ministr Babiš používá asi čtyři fráze dokola. „Ale kdyby tak efektivně jako zdravotnictví fungoval i český průmysl či armáda, bylo by to skvělé,“ míní Kubek.

Přece nenecháme lidi umírat, abychom ušetřili

Pořád se mluví o penězích, ale málo kdo si vzpomene, že vláda expremiéra Petra Nečase vyvedla ze zdravotnictví miliardy. „Lidé se navíc dožívají vyššího věku a nemůžeme je nechat umřít, abychom ušetřili,“ popisuje situaci prezident ČLK. Je si také třeba uvědomit, že medicína jde stále kupředu, ale nově objevované postupy nejsou zadarmo.

Poplatek za návštěvu pohotovosti ale má podle Kubka smysl, lidé podle jeho názoru jdou raději na pohotovost až po práci nebo si rovnou volají sanitku, než by šli ke svému obvodnímu lékaři.

Odchody lékařů

Následně se znovu vrátil k platům lékařů a zdůraznil, že se nediví jejich odchodům do zahraničí. A říkat na jejich konto, že jednají nemorálně, podle prezidenta ČLK není správné. „Copak řeknete o nějakém českém hokejistovi v NHL, že jedná nemorálně,“ ptal se. I lékaři mají přeci právo na to, aby byli odpovídajícím způsobem zaplaceni. Kupříkladu v Německu zkrátka dostanou mnohem víc.

O kolik by tedy měli vzrůst platy lékařů? „Příjem lékaře by měl být na úrovni trojnásobku průměrné mzdy,“ vyjádřil svůj názor Kubek. Peníze by mohlo přinést i sloučení alespoň některých pojišťoven.

Střelba v Uherském Brodě

Dokázal byste jako lékař odhalit psychické selhání podobné tomu u střelce z Uherského Brodu? „S největší pravděpodobností ne, protože je to velmi složité i pro odborníky - psychology a psychiatry," prohlásil. Jasně se postavil také proti tomu, aby měli lékaři možnost nahlížet do registru zbraní. Proč? „Nemá smysl, aby se nemocný člověk bál chodit k lékaři jen proto, že možná přijde o zbrojní pas,“ prohlásil. Mezi pacientem a lékařem musí fungovat určité pouto důvěry a lékař tu není od toho, aby „práskal“ pacienty. Incidentu podobnému tomu v Brodě nelze stoprocentně zabránit.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …