Šéf lidovců Bělobrádek chce odvolat Evu Sykovou z RVVI. Kdo ji nahradí, ale neví

03.06.2016 13:45

Vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) připraví na příští jednání vlády návrh na odvolání Evy Sykové z funkce první místopředsedkyně vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Řekl to dnes na tiskové konferenci. Syková na členství v radě tento týden rezignovala kvůli kauze s kmenovými buňkami. Uvolněné místo v předsednictvu rady bude doplněno ze stávajících členů rady, aby v ní fungovali oba místopředsedové rady. Kdo by to měl být, se zatím neví. Rada se tím bude zabývat na příštím jednání, ještě před prázdninami.

Šéf lidovců Bělobrádek chce odvolat Evu Sykovou z RVVI. Kdo ji nahradí, ale neví
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Bělobrádek na besedě v Opavě

Syková ve čtvrtek rezignovala na funkci ředitelky Ústavu experimentální medicíny Akademie věd. V ústavu bude dál pokračovat ve vědecké práci. Kvůli kauze s kmenovými buňkami se ale nevzdá funkce senátorky za ČSSD. Vládní rada o rezignaci Sykové a také o výpadku vládního informačního systému jednala dnes mimořádně.

"Zatím neřeším, kdo by měl doplnit uvolněné místo v radě vlády, určitě o tom budu jednat ještě s panem předsedou vlády. Jedno chybějící místo určitě není závažný problém pro fungování RVVI," řekl Bělobrádek.

S výběrem sedmnáctého člena rady, který vystřídá Sykovou, není podle vicepremiéra potřeba spěchat. Počkat se prý může i po prázdninách. Jmenování musí schválit vláda.

Spolupracovníci Sykové podle reportáže České televize brali od pacientů se smrtelnou amyotrofickou laterální sklerózou (ALS) peníze za experimentální léčbu kmenovými buňkami. Účast v klinické studii má být ze zákona bezplatná. Vědkyně trvá na tom, že nic nezákonného ani neetického neudělala, hlavní snahou bylo pomoci pacientům ALS.

K rezignaci na členství v RVVI ji vyzval už ve středu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), zatímco prezident Miloš Zeman naopak prohlásil, že by byl k Sykové vzhledem k jejím předchozím vědeckým úspěchům velkorysý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…