Šéf lidovců: My se s nikým ani proti nikomu nespojujeme, jen ctíme Ústavu

13.05.2017 21:49

Odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) chtějí podle svého předsedy Pavla Bělobrádka lidovci proto, aby prokázali úctu k Ústavě. To zmínil sám Bělobrádek v rozhovoru pro Novinky.cz.

Šéf lidovců: My se s nikým ani proti nikomu nespojujeme, jen ctíme Ústavu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Preferujeme, aby prezident republiky postupoval podle Ústavy a odvolal člena vlády na návrh předsedy vlády. ANO by mělo nominovat nového člověka na místo ministra financí. A v této podobě bychom mohli dokončit vládní mandát do řádných voleb,“ řekl jasnou představu Bělobrádek. 

Bělobrádek pak také zdůraznil, že v celé věci lidovci nejedou na jedné lodi s ČSSD, ale s Ústavou. „My chceme pouze to, co je v Ústavě. Já nemám žádnou možnost změnit rozhodnutí premiéra. Pouze říkám, že když podle Ústavy premiér člena vlády navrhne odvolat, tak prezident odvolá. Nic jiného neříkám. Já jsem nepřišel s nápadem odvolat Andreje Babiše. Já ho neodvolávám, nemám k tomu kompetence. To je věc pana premiéra,“ řekl.

Původní text ZDE.

Když se prý ohledně odvolání Babiše radil s německými kolegy, řekli mu, že u nich by ministr odešel už za jednotlivých podezření. 

"Když jsem vstupoval do vlády, vůbec jsem netušil, že existují korunové dluhopisy. Také jsem neměl tušení, že pan Babiš vlastní nějaké Čapí hnízdo. Také jsem netušil, že se schází s redaktory svých médií. A to vůbec neříkám, jestli s nimi něco konzultoval, ale dost závažné je už to, že se schází s řadovým redaktorem," poznamenal Bělobrádek k tomu, co jim začalo vadit. 

Proti náměstkyni ministra Aleně Schillerové, jež by měla případně nahradit Babiše v čele rezortu, lidovci protestovat nebudou. "Vždy jsme ctili personální návrhy koaličních partnerů a budeme v tom pokračovat. Výhrady můžeme mít, ale také by se mi nelíbilo, kdyby někdo kádroval moje návrhy," zmínil Bělobrádek. 

Když se jej pak reportér zeptal, zda prezident Miloš Zeman své kroky dělá pro to, aby pomohl Babišovi, nebo aby se pomstil Sobotkovi, Bělobrádek uvedl, že nechce spekulovat. "Do hlavy panu prezidentovi nevidím," řekl.

Závěrem se také vyjádřil k prezidentu Miloši Zemanovi a jeho opětovné kandidatuře. "To, jestli na to stačí, musí posoudit sám a jeho okolí. Jeho ústavní právo je kandidovat. Já to respektuji," vyjádřil se Bělobrádek s tím, že s mnoha prezidentovými kroky však nesouhlasí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…