Šéf lidovců prozradil, který z ministrů přemýšlí o tom, že by si vzal domů uprchlíka

08.09.2015 18:15

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek. Hovořil o uprchlické krizi, o tom, zda by si vzal uprchlíka domů, a o situaci v České republice a Evropě obecně.

Šéf lidovců prozradil, který z ministrů přemýšlí o tom, že by si vzal domů uprchlíka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Bělobrádek na besedě v Opavě

Bělobrádek hned na úvod odpovídal na otázku, zda si někdo ve vládě chtěl vzít domu uprchlíka. „O tom jsme se nebavili, ale vím, že o tom přemýšlel Marian Jurečka, protože má k dispozici kapacitu,“ říká Bělobrádek a dodává, že v jeho malém bytě je sotva místo pro celou rodinu. Když však měl dům, ubytovával jednu romskou rodinu.

Mluvil i o apelu papeže Františka na farnosti a kláštery, aby ubytovávaly uprchlíky. Podle Bělobrádka to „není nic nového“, a některé z českých farností již uprchlíky dokonce ubytovaly. „Já sám vím, že se na mě obrátilo několik občanů, kteří chtějí pomoci uprchlíkům a ubytovat je u sebe. Ty případy tady jsou a není jich zase tak málo,“ tvrdí Bělobrádek

Podle něj by se mělo pomáhat všem bez rozdílu víry. „Každopádně z mezinárodního práva není vyloučen nikdo... Ovšem pokud někdo dobrovolně nabídne pomoc a kapacitu, je logické, že si řekne, komu chce pomoci. Samozřejmě jestliže tato nabídka přijde od českých ateistů nebo českých muslimů, nevidím důvod s nimi nespolupracovat.“

Vyjádřil se i ke způsobu, jak rozeznáváme ekonomické migranty od uprchlíků. „Od toho jsou orgány cizinecké policie, to je zcela jejich zodpovědnost, mají na to své postupy, jsou na to rozvědky. Nevidím na tom nic problematického.“ Cizinecká policie má podle něj standardní postupy a drží se právních předpisů.

Jednoduché řešení celé situace však neexistuje. Kdo to tvrdí, je podle Bělobrádka populista. Jeden z problémů spočívá i v tom, že „mezinárodní dohody a právo byly připraveny na stovky lidí, nikoli na statisíce“. Migrační krize je podle něj zcela nová situace, která v „nejbližších dějinách nenastala“.

Celý pořad zde

„To, že se teď vydaly na pochod kromě ekonomických migrantů i miliony lidí, kteří utíkají před vlastní likvidací, bude pokračovat. Přidají se k tomu další příčiny, jako jsou nedostatek vody nebo hlad,“ vysvětluje Bělobrádek, že v současné době prostě není jednoduché řešení. Ani prevence jím není.

Zároveň připomíná, že Česká republika je zatím v naprosté pohodě. „Nemáme problémy, zvládáme to, nejsme cílovou zemí. Máme výhodu toho, že k nám nikdo nechce,“ říká Bělobrádek.

Řešení krize má podle něj tři fáze. První je vracet ekonomické migranty, odkud přišli, druhou je pomoci těm, kteří jsou v současnosti v uprchlických táborech, a třetí je zabránit, nebo spíše dosáhnout toho, aby lidé neměli potřebu se zvednout a jít za lepším.

Na závěr ještě došlo na jeho původní návrh na zvýšení rozpočtu pro pomoc uprchlíkům, který však ve sněmovně neprošel. Proti němu se postavil nejeden politik včetně ministra financí Andreje Babiše. „Pan ministr financí byl bezpochyby jeden z nich, já mu rozumím, že nechce zvyšovat ty peníze, ale rozhodně by to bylo levnější, než nasadit vojáky NATO na ochranu hranic.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…