Šéf lidovců vyrazil do židovské školy a hovořil o Rusku: Sankce jsou nezbytné, vzpomeňte, co prováděli v Gruzii

12.09.2014 18:09

REPORTÁŽ "Rusko porušilo mezinárodní dohody a právo a je třeba ho varovat, že na tu situaci budeme reagovat," prohlásil šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Podle něj jsou sankce jediný neválečný způsob, jak to dát najevo, protože diplomacie zklamala stejně jako v Gruzii nebo Moldávii. Taková slova padala v jičínské židovské škole, kam si vicepremiér ve čtvrtek přijel nejen prohlédnout město, ale také se setkat s místní odnoží lidovců - Sdružením pro Jičín.

Šéf lidovců vyrazil do židovské školy a hovořil o Rusku: Sankce jsou nezbytné, vzpomeňte, co prováděli v Gruzii
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Svůj rázný postoj vyjádřil i směrem k islámu a Sýrii. „Jestliže režim masakruje civilní obyvatelstvo, pronásleduje ho a provádí v podstatě genocidu, je zásah rozumný. Je třeba skutečně zachránit civilisty,“ řekl Pavel Bělobrádek, a vyjádřil tak pochopení Baracku Obamovi, který uvedl, že se nebude rozpakovat podniknout akci proti Sýrii a Iráku, když bude potřeba. Podotkl také, že Česká republika dlouhodobě neplní rozpočet putující do armády, a tudíž neplní závazek NATO. Nepodařilo se najít ani politickou shodu, problém může totiž nastat při nárůstu peněz do armády, které by pak mohly chybět jinde.

Sankce jsou jediný neválečný způsob

Rozhodný byl i při tématu ohledně konfliktu na Ukrajině. „Je třeba si uvědomit, že sankce jsou jediný neválečný způsob, jak uklidnit celou situaci. Bojovat v této situaci nemá smysl a diplomatické řešení zatím nic nepřineslo. Diplomatické řešení v Gruzii? Rusové si posunuli hranici o dvanáct až čtrnáct kilometrů. Diplomatické řešení v Moldávii? Nula. Diplomatické řešení na Ukrajině? Když se nebude nic dělat, udělají si koridor ke Krymu a připojí své území,“ řekl Pavel Bělobrádek.  V tomto smyslu považuje sankce za jediné možné řešení, které je pouze prostředkem, nikoliv účelem, aby Rusko vzalo vážně, že tato situace nebude ponechána bez reakce.

Mezi další dotazy patřila účinnost samotných sankcí vzhledem k vyjádření Putina, že na ně hodlá reagovat. „Samozřejmě může reagovat, ale můžeme se podívat, jak se zvedají ceny v Rusku, a ten dopad je docela výrazný,“ sdělil Bělobrádek.  Podle něj zůstává faktem existence mezinárodních dohod a práva, a jestliže Rusko deklarovalo ukrajinské hranice výměnou za to, že se vzdá jaderných zbraní, tak je evidentní, že je porušilo. „Neumím si představit, kdyby někdo násilím okupoval Kanadu nebo Mexiko. Ale věřím, že by Amerika nezasáhla, snažila by se agresory odradit. Putin řekl, že chybou bylo rozpuštění Sovětského svazu a my jsme je zradili vstupem do NATO a EU.“

Bělobrádek: Polsko je po historické zkušenosti nervózní

Šéf lidovců sdělil, že jde o evidentní snahu ovládnout další země, a jsou země, jako v Pobaltí, které z historických zkušeností vůbec nejsou nadšené z možného opakování. Nervózní po historických zkušenostech je dle jeho slov také Polsko. „Není možné, aby napochodovali na území a obsadili ho, to bylo možné ve třicátých letech, kdy se to mohlo stát, stalo se, ale jak to dopadlo? S jídlem prostě roste chuť. Jsme o osmdesát let dále a musíme dodržovat dohody. Stejně tak se nikdy nesmířím s odtržením Kosova, protože to považuji za stejnou záležitost,“ dodal k tématu Bělobrádek.

Došlo také na tolik diskutovaný služební zákon. Pavel Bělobrádek prohlásil, že prezident Zeman by si měl zákon přečíst, neboť tam o náměstcích není a nebylo ani slovo. „Nadšený ze znění zákona nejsem, ale jde o výsledek kompromisů. Je dobře, že takový zákon přichází. Až čas ukáže, zda budou potřeba nějaké změny, a doufám, že jich bude potřeba co nejméně a povedou ke stabilizaci státní správy."

Co se týká kumulace funkcí, Bělobrádek nepovažuje za ideální vysokou propustnost lidí z businessu a uvedl, že norma přijatá s větší než ústavní většinou dokáže časem tento problém korigovat. Sám pak musel novinářům vysvětlovat několik vlastních funkcí zároveň. Svůj příchod uvedl slovy, že přestává být členem vlády a začíná být poslancem a předsedou strany. „Rozdíl je, zda jsem ve volené, nebo nevolené funkci. Jsem v zastupitelstvu města i kraje jako řadový zastupitel v opozici. Je dobře, když má celostátní politik reálný kontakt s životem na obci a na kraji,“ vysvětlil svůj postoj vicepremiér Pavel Bělobrádek a dodal, že záleží spíše na důvěře voličů: „Neberu dva platy, neberu ani plat poslance, nejsem uvolněný na kraji ani na obci a nejsem v žádných výborech. V tomto smyslu to vidím spíše jako přínos.“

Jen KDU-ČSL má nadpoloviční většinu žen

Došlo i na téma kvót ženského obsazení v politice. „Ukažte mi jinou stranu, která má nadpoloviční většinu žen. Já vám ji ukážu, je jí KDU-ČSL. I bez nějakých opatření a bez kvót. Možná si vzpomínáte, když sociální demokracie měla ve stanovách, že jeden místopředseda musí být žena, a pak ji nemohla zvolit,“ upozornil na rizika takových omezení.

Šéf lidovců vysvětlil, že je předsedou strany už druhé funkční období a mají ve vedení dvě ženy. Připustil určitý vliv mateřství a jiných priorit, ale podotkl, že ženy se prosadí, když chtějí. „Musí se také do voleb přihlásit, u nás probíhají primární volby a jde o to, kdo se přihlásí.“ Nakonec dodal, že nevidí důvod pro povinné kvóty žen, dokud nebudou povinné kvóty pro počet mužů na základních školách jako učitelů. „A myslíte si, že někdo šikanuje muže, aby nechodili učit na základní školy? Nešikanuje, a přesto to tak je. Jde o poptávku a nabídku,“ dodal.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…