Šéf obchodníků brojil proti zákazu prodeje o svátcích: Lidé nakupovat chtějí, tak jim to nekažme

11.12.2013 17:48

Měly by být obchody zavřeny alespoň o svátcích, nebo je nutné mít otevřeno po celý rok? V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to komentoval prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Šéf obchodníků brojil proti zákazu prodeje o svátcích: Lidé nakupovat chtějí, tak jim to nekažme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ing. Zdeněk Juračka, čestný předseda Asociace českého tradičního obchodu

Návrh na zákaz prodeje v obchodech o celkem sedmi státních svátcích hodlá předložit senátor František Bublan (ČSSD) do Senátu hned na začátku příštího roku. K omezení by mohlo dojít od roku 2015.

O svátcích se dělají velké nákupy. Proč to lidem kazit?

Podle Juračky si ovšem lidé na možnost nakupovat o svátcích zvykli. „Proč jim to kazit. Dělají se o svátcích velké nákupy, i když ne všude. Proč by ty obchody otevíraly o svátcích, když by o to zájem nebyl?“ zeptal se v pořadu na Českém rozhlase.

Juračka prohlásil, že ani v zahraničních státech nejsou lidé se zavíráním obchodů o svátcích spokojeni. Dodal, že u nás už se délka otevíracích dob snižuje. „Bývaly obchody, které měly otevřeno 24 hodin denně. Dneska se s tím nesetkáte. Domnívám se, že si to trh vyřeší a že není nutné do toho zasahovat zákonem,“ uzavřel diskusi o návrhu senátora Bublana.

Potravinovou novelu podporuji. Mám ale připomínky k realizaci některých věcí

Juračka v pořadu dále podpořil návrh zákona, který ve středu schválila vláda. Novela má mimo jiné zvyšovat pokuty za klamání spotřebitelů a má zpřísnit označování nebalených potravin. Podle informací z ČTK se jedná o největší změnu potravinového práva za 15 let.

„Já osobně tu novelu zákona podporuji. Je velmi potřebná. Mění se podmínky na trhu. Mění se systém dozoru. My máme spíš připomínky k realizaci některých prvků, které se tam prosazují,“ poukázal Juračka.

„My bychom to označovat mohli a chceme to označovat. Vyžaduje to spotřebitel, ale chceme to řešit efektivně. Nesmí to vyvolat zmatky u spotřebitele a administrativně zatížit prodejce,“ vysvětlil zástupce obchodníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…