Šéf pražských vodovodů a kanalizací po problémech s vodou v Dejvicích odhalil, kde se stala chyba

01.06.2015 19:25

Dnes byl hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos. Refundace poškozeným lidem v důsledku špatné vody v pražských Dejvicích bude prý probíhat co nejrychleji, nemají zájem o zbytečné průtahy. Vinu za celou událost prý nese chyba při stavbě potrubí ještě ze šedesátých let.

Šéf pražských vodovodů a kanalizací po problémech s vodou v Dejvicích odhalil, kde se stala chyba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventily, ilustrační foto

Mrkos potvrdil, že je nyní voda v Dejvicích v pořádku, prý ale stále pokračuje dodatečná kontrola i přes to, že jsou rozbory vody už několik dní v pořádku. Mrkos ujistil, že každý den se dělá minimálně patnáct rozborů vody.

Dejvice jsou prý nyní zásobovány vodou jinou cestou, ta stará už prý nikdy nebude v provozu. Podle Mrkose udělali chybu dělníci už v šedesátých letech, kdy docházelo k porušování stavebních předpisů.

„Přístup Prahy 6 vnímám jako velice konstruktivní,“ řekl Mrkos s tím, že tato část Prahy ukázala dobrý přístup tím, že se snaží refundovat poškozené.

K odškodnění prý stačí pouhý výpis z karty pojištěnce. Podle Mrkose se u většiny žadatelů refundace potvrdí, že mohou být odškodnění. V souvislosti s odškodněním prý nechtějí dělat velké průtahy.

Celkovou škodu lze podle Mrkose vyčíslit zatím na dvacet milionů korun. Na kolik vyjde odškodňování poškozených obyvatel této části Prahy, se prý nedá zatím vyčíslit, jelikož se ještě nepřihlásili všichni poškození.

Hlavním problémem je tedy chyba ve stavbě vodovodu, kterou však nikdo neuvedl v plánech. Mrkos sdělil, že Pražské vodovody a kanalizace budou společně s policií šetřit, kdo je za celou událost zodpovědný.

Mrkos zdůraznil, že je třeba zvýšit výdaje na údržbu kanalizací a vodovodu. Rozpočet na údržbu prý není na požadované úrovni, aby bylo vše zajištěno. Délka potrubí v Praze dosahuje až čtyř tisíc kilometrů.

„Voda v Praze je velice kvalitní,“ prohlásil Mrkos s tím, že by nebylo dobré, aby se dělalo plošné chlorování v Praze, není to prý nutné. Na druhou stranu přiznal, že stav potrubí není v nejlepším stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…