Šéf protikorupční policie: Na objednávku neděláme. Rath si naběhl na vidle

03.06.2012 8:40

Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality je v poslední době asi nejdiskutovanějším policejním útvarem. Právě jeho detektivové rozplétali kauzu středočeského hejtmana Davida Ratha. Proto je nyní někteří obviňují, že pracují na politickou objednávku. Podle ředitele útvaru jsou však taková obvinění neférová a jeho detektivů se hluboce dotýkají.

Šéf protikorupční policie: Na objednávku neděláme. Rath si naběhl na vidle
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„Kauza byla od prvopočátku standardní trestnou činností, která je u nás na útvaru běžně šetřena, myslím tím veřejné zakázky, zneužívání fondů z Evropské unie,“ vysvětluje v rozhovoru pro server IDNES.cz ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec. Až časem se podle něj ukázalo, že aféra míří do nejvyšších pater Středočeského kraje.

I jeho samotného se prý lidé často ptají, proč jeho útvar tak razantně nepostupoval i v jiných kauzách, spojených s vládní koalicí. „Obrovský rozdíl je ale v tom, kdy my se o té případné trestné činnosti dozvíme. Tady jsme se o ní dozvěděli na začátku, proto jsme mohli nasazovat operativní úkony a v některých věcech jsme byli takříkajíc on-line,“ vysvětluje, proč se právě případ středočeského hejtmana podařilo rychle dovést k úspěchu.

Zato v kauze ProMoPro, která je kritiky nejčastěji zmiňována jako „zanedbaná“, je prý hlavní problém v tom, že policisté museli všechny důkazy dohledávat zpětně, s odstupem několika let. „U ProMoPra jsme se o té trestné činnosti dozvěděli až po vyhodnocení Finančně analytickým útvarem. Tedy ve chvíli, kdy skončilo naše předsednictví, kdy byly vyplaceny peníze, kdy byly zrealizovány smlouvy a my to dneska všechno formálně dohledáváme,“ hájí své podřízené Martinec.

Na objednávku neděláme

Za vše podle něj hovoří, že se v poslední době jeho útvaru daří rozkrývat korupci bez ohledu na politickou příslušnost. „Výsledky za poslední dobu ukazují, že neděláme na ničí objednávku a kriminalitu postihujeme tak, jak máme. A také z toho důvodu já i moji lidé těžce neseme, pokud jsme nějakým způsobem dehonestováni a jsme nástrojem politických šarvátek a dialogů,“ protestuje.

Navíc má pocit, že v poslední době se mění i klima ve společnosti. Všichni si uvědomují, že už to takhle dál nejde a navíc se lidé přestávají bát o korupci mluvit. „Podobné úspěšné akce totiž rozvazují jazyk i těm, kteří si myslí, že když něco oznámí, tak policie s tím nic neudělá. Kromě toho si myslím, že třeba u podnikatelské sféry už ten pomyslný pohár trpělivosti přetekl,“ myslí si podle IDNES.cz ředitel protikorupčního útvaru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…