Šéf rakouských Svobodných odchází z politiky. Kvůli nahrávce, která ale podle některých hodně smrdí

18.05.2019 15:58

Rakouský vicekancléř a šéf rakouské protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache oznámil, že lidoveckému kancléři Sebastianu Kurzovi v sobotu nabídl svoji rezignaci. Kurz jeho nabídku přijme. Strache řekl, že skončí také ve funkci předsedy FPÖ. V pátek kolem Stracheho vypukl skandál poté, co německá média zveřejnila videonahrávku, na níž s údajnou příbuznou ruského oligarchy jedná o politické podpoře výměnou za zajištění státních zakázek. Spekuluje se, zda za videem nestojí německý satirik Jan Böhmermann.

Šéf rakouských Svobodných odchází z politiky. Kvůli nahrávce, která ale podle některých hodně smrdí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Heinz-Christian Strache a Matteo Salvini

Anketa

Půjdete k volbám do Evropského parlamentu? (anketa od 16.5.2019)

89%
hlasovalo: 10874 lidí

Na sobotní tiskové konferenci Strache hovořil o špinavé kampani a považuje se za oběť akce tajných služeb s cílem svrhnout vládu. Zároveň se ovšem omluvil za svoje chování na schůzce, která se uskutečnila na španělské Ibize předloni v létě, jen několik měsíců před rakouskými volbami. „Bylo to typické machistické chování ovlivněné alkoholem,“ uznal.

Při jednání zachyceném na tajně pořízené videonahrávce se hovořilo o tom, že by žena vydávající se za neteř ruského oligarchy mohla koupit podíl v bulvárním listu Kronen Zeitung, nejčtenějším rakouském deníku, a jeho prostřednictvím podporovat Stracheho stranu FPÖ . Za odměnu by v okamžiku, kdy se FPÖ dostane k moci, získala v Rakousku veřejné zakázky. Se Strachem byl na schůzce také jeho důvěrník Johann Gudenus, nynější šéf parlamentní frakce FPÖ. I on dnes oznámil odchod ze všech politických funkcí.

Strache také uvedl, že ve funkci vicekancléře i stranického šéfa ho nahradí současný ministr dopravy, neúspěšný kandidát z posledních prezidentských voleb, Norbert Hofer. Televize oe24 ale tvrdí, že kancléř Kurz odmítá, aby v kabinetu vystřídal Stracheho právě Hofer. Kurzovi lidovci si prý přejí předčasné volby. FPÖ, do jejíhož čela se Strache postavil v roce 2005, je ve vládě s lidovci od předloňského prosince.

V centru Vídně byla svolána protivládní demonstrace a již před jejím začátkem se sešly stovky lidí. V okamžiku, kdy Strache oznámil svůj odchod z vlády, začali jásat, píše agentura APA.

Video s rakouským vicekancléřem a šéfem protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinzem-Christianem Strachem začalo podle listu Kurier prověřovat rakouské státní zastupitelství.

Na videu natočeném údajně v roce 2017 na Ibize vysvětluje Strache Rusce, že jeho strana od některých jednotlivců dostala podporu ve výši 500 tisíc až dvou milionů eur, a že ty finance přitom nešly přímo do pokladny FPÖ, ale spřízněným organizacím, což by podle německého magazínu Spiegel bylo v rozporu s rakouskými zákony.

Nahrávka byla podle médií nabízena novinářům v minulosti už několikrát. Rakouské noviny Falter tvrdí, že o záznamu vědí od loňského roku. List Süddeutsche Zeitung video podle členky své redakce nakonec získal na USB disku, který mu nejmenovaný zdroj před několika týdny předal v jednom opuštěném hotelu.

Narážky na video, které tento pátek odstartovalo kauzu kolem končícího rakouského vicekancléře a šéfa protiimigrační FPÖ Heinze-Christiana Stracheho, dělal už před více než měsícem německý satirik Jan Böhmermann. Spekuluje se proto, zda za ním nestojí právě on. Podobnými kousky je v Německu proslulý.

Böhmermann v dubnu dostal rakouskou televizní cenu Romy. Když za ni skrze telemost děkoval, řekl: „Povaluju se zrovna celkem zkoksovaný a nabitý Red-Bullem s pár obchodními přáteli z FPÖ ve vile ruského oligarchy na Ibize a vyjednávám o tom, jestli a jak bych mohl převzít (noviny) Kronen Zeitung a strhnout na sebe v Rakousku moc tvořit veřejné mínění.“

Tehdy to ještě všichni přítomní považovali za vtip. Nyní se ale ukazuje, že šlo o poměrně přesný popis videa z roku 2017, na němž s údajnou příbuznou ruského oligarchy, která tvrdila, že chce investovat do Kronen Zeitung, Strache domlouval podporu své strany výměnou za zajištění státních zakázek.

To, že osmatřicetiletý satirik video musel znát, potvrdil i list Süddeutsche Zeitung. Deník uvedl, že existence videa byla zjevně známa celému okruhu lidí, k němuž patřil i Böhmermann.

Jestli za celou akcí komik stojí, ale není jasné. Böhmermann sám na otázku, zda zase připravil něco, za co ho lidé budou nesnášet, ve čtvrtek ve svém pořadu Neo Magazin Royal odpověděl: „To člověk zjistí často až poté. Pro mě je tohle normální vysílání. Je ale možné, že zítra bude hořet Rakousko. Nechte se překvapit.“

O zapojení satirika do celé kauzy přemýšlí i Strache, který kvůli ní odejde z politických funkcí. „Ptám se také, jakou roli pan Böhmermann v této věci hraje,“ řekl dnes na tiskové konferenci k případu.

Böhmermann se stal mezinárodně známým v roce 2016 po přednesu básně tvrdě kritické vůči tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi, kvůli níž následně čelil civilnímu i trestnímu řízení a kvůli které se ve spolkové republice dokonce měnily zákony. Dílo, které obsahovalo řadu vulgarismů, líčilo tureckého prezidenta jako člověka, který porušuje lidská práva, a také jako někoho, kdo provozuje sex se zvířaty či sleduje dětské porno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…