Šéf rozvědky Kovanda je jediný volný. Prý proto, že se přiznal

15.06.2013 18:55

Šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda byl jediným, na koho nebyla uvalena vazba. Jak řekl mluvčí ostravského okresního soudu Alexandr Dadam, Kovanda se u soudu doznal. Stíhán je kvůli podílu na nelegálním sledování, které si objednala nejbližší spolupracovnice premiéra Jana Nagyová.

Šéf rozvědky Kovanda je jediný volný. Prý proto, že se přiznal
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

"Obviněný se opakovaně ke svému vytýkanému jednání doznal. Sám státní zástupce navrhl jeho propuštění ze zadržení i s ohledem na tuto skutečnost," řekl novinářům Alexandr Dadam.

Milan Kovanda byl dnes jediným, koho soud v Ostravě při projednávání dvojice případů spojených s Janou Nagyovou propustil. Do vazby naopak poslal jeho předchůdce ve funkci Ondreje Páleníka, vojenského zpravodajce Jana Pohůnka, Nagyovou a trojici osob obviněných z politické korupce.

Kovanda po osvobozujícím verdiktu odešel postranním vchodem ostravského soudu, aby se vyhnul novinářům. Podle svého advokáta Jiří Matznera se cítil "velmi šťastně". "Plyne to z jeho postoje a z jeho morálního kreditu. Myslím si, že to jsou ty hlavní důvody," vysvětlil svůj pohled na rozhodnutí soudu právník. Pro propuštění Kovandy se prý v zásadě vyslovil i státní zástupce.

Vyšetřovatelé viní Kovandu, Páleníka a Pohůnka z toho, že se na popud Nagyové podíleli na nelegálním sledování trojice osob, mezi nimiž byla manželka premiéra Petra Nečase (ODS) Radka a dva zaměstnanci úřadu vlády.

Právník Kovandy se dnes ještě před začátkem stání nechal slyšet, že jeho klient věřil, že při sledování jednal v zájmu ČR. Ministerský předseda v pátek vyslovil domněnku, že sledování mohlo být motivováno starostí o bezpečnost jeho rodiny. Dnes uvedl, že o sledování své ženy a dalších osob nevěděl a omluvil se za něj. Nikdy by prý nepřipustil zneužití tajných služeb k osobním či politickým účelům. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…