Šéf ruské Státní dumy pochválil Zemana

28.04.2015 15:19

Český prezident Miloš Zeman je zodpovědný, čestný a vstřícný člověk, který se nebojí hájit pravdu. Na mezinárodní konferenci v Moskvě, věnované 70. výročí vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem, to dnes prohlásil šéf dolní komory ruského parlamentu Sergej Naryškin. Zeman je jedním z mála evropských státníků, který bude v Moskvě v době květnových oslav přítomen.

Šéf ruské Státní dumy pochválil Zemana
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Budova státní dumy

"V Česku mají odvážného a vstřícného prezidenta," řekl Naryškin, který patří do nejbližšího okruhu spolupracovníků prezidenta Vladimira Putina. "Zeman se nebojí promlouvat ani k otázkám dějin a nebojí se hájit pravdu. Ne všichni ho, pravda, podporují. Je mi známo, že ho za to různé politické síly hodně kritizují. Je to ale zodpovědný a čestný politik," řekl předseda ruské Státní dumy.

Zeman navštíví Moskvu 8. a 9. května. Slavnostní vojenské přehlídce na Rudém náměstí přítomen nebude, položí ale věnce k hrobu neznámého vojáka nedaleko Kremlu. V době armádního defilé, které má být největším v dějinách Ruska, bude jednat se slovenským premiérem Robertem Ficem.

Jednání Fica se Zemanem proběhne na české ambasádě

Ficova kancelář dnes ČTK sdělila, že jednání slovenského premiéra se Zemanem se uskuteční na českém velvyslanectví v Moskvě. Věnce v Alexandrovském parku budou Fico a Zeman klást společně.

Kromě kyperského prezidenta Nikose Anastasiadise bude zřejmě Zeman jediným prezidentem členského státu Evropské unie, který bude v době květnových oslav v Moskvě přítomen. Z předsedů vlád se očekává příjezd Fica a řeckého premiéra Alexise Tsiprase. Německá kancléřka Angela Merkelová pojede do ruské metropole 10. května, den po hlavní ceremonii.

Ostatní země EU budou na květnových oslavách v Moskvě zastoupeny velvyslanci. Neúčast dnes podle ruských médií potvrdily i unijní špičky, včetně šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera a unijního prezidenta Donalda Tuska.

Jediným unijním státem, který v Moskvě během oslav nebude vůbec zastoupen, a to ani na úrovni velvyslance, bude podle baltských médií zřejmě Litva.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…